Đurović: Opozvati Pejanović Đurišić i delegaciju pri UN

Crnogorska delegacija bila uzdržana na zasjedanju Generalne skupštine UN, pri glasanju za nacrt Rezolucije o suzbijanju glorifikacije nacizma, neonacizma i drugih praksi koje doprinose podsticanju savremenih oblika rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i srodnih aktivnosti

12731 pregleda 63 reakcija 13 komentar(a)
Đurović, Foto: Skupština Crne Gore
Đurović, Foto: Skupština Crne Gore

Potpredsjednica i poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Danijela Đurović pozvala je šefa crnogorske diplomatije Đorđa Radulovića i premijera Zdravka Krivokapića da hitno donesu odluku o opozivu ambasadorke Milice Pejanović Đurišić i kompletne delegacije Crne Gore pri Ujedinjenim nacijama.

Đurović je kao razlog za taj zahtjev navela da je delegacija naše države bila uzdržana na prošlonedjeljnom zasjedanju Generalne skupštine UN, pri glasanju za nacrt Rezolucije o suzbijanju glorifikacije nacizma, neonacizma i drugih praksi koje doprinose podsticanju savremenih oblika rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i srodnih aktivnosti.

"Ovakvo ponašanje naše delegacije na čelu sa ambasadorkom Milicom Pejanović Đurišić je za svaku osudu. Crna Gora ne smije biti vazal tuđih interesa i priklanjanja ostalim državama članicama EU koje su takođe bile uzdržane, samo iz razloga što je ova rezolucija predložena od strane Rusije. Hoćemo li već jednom da počnemo da vodimo sopstvenu politiku i uvažavamo svoje interese", navela je Đurović u saopštenju.

Poručila je da je ozbiljno poljuljano uvjerenje da je antifašističko nasljeđe Crne Gore temelj njene državnosti i modernosti, te pitala da li se dozvoljava da dnevna politika i princip nezamjeranja utiču na ustavna opredjeljenja države.

"Ako smo prihvatili Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima UN, kao i Durbansku deklaraciju i Akcioni program za borbu protiv rasizma, rasne diskriminacije i ksenofobije, a kao država koja je u Drugom svjetskom ratu imala više desetina hiljada žrtava, onda je sasvim logično da se uvijek i svugdje osudi bilo kakav oblik fašizma. Ipak, nije sve tako kako se deklarativno zalažemo", istakla je potpredsjednica SNP-a.

Dok se delegacija Glavnog grada, kako je kazala, na obilježavanju Dana oslobođenja Podgorice ponosi obilježavanjem jubileja – 75. godišnjice oslobođenja u Narodnooslobodilačkoj borbi u kojoj je crnogorski narod dao istorijski doprinos pobjedi nad fašizmom i oslobođenju jugoslovenskih naroda, "istovremeno naša Delegacija pri UN negira iste te vrijednosti."

"Gospodo iz DPS-a, do sada ste nebrojeno puta svoje viđenje istorije okretali kao suncokret u zavisnosti od dnevnih potreba. Morate shvatiti da vi više niste mjerilo državnosti Crne Gore, već da ona pripada svim njenim građanima. Postupci vaših ambasadora su neprihvatljivi za novu i slobodnu Crnu Goru", poručila je Đurović.

Bonus video: