"Bezočna laž da sad crkveno pripada Srbiji": DPS nudio MCP ono sto sad zovu otimanje

Dragan Šoć podsjeća da je bivša Vlada nudila kompromis Mitropoliji oko imovine, koji sada kritikuje kao otimanje od države. “Izgovaraju nešto što je ordinarna i očigledna laž, a da se nisu potrudili da pruže makar jedan dokument”

90216 pregleda 1449 reakcija 182 komentar(a)
Marković priča političku priču: Dragan Šoć, Foto: Savo Prelević
Marković priča političku priču: Dragan Šoć, Foto: Savo Prelević

Činjenica da bivši premijer Duško Marković i njegovi prethodnici nijesu podnijeli tužbu kojom traže da se Crnoj Gori vrati ono što je upisano kao imovina Mitropolije-crnogorsko primorske (MCP) i eparhija Srpske pravoslavne crkve (SPC), govori da su oni svjesni da to nikad nije bila državna imovina i da nema dokaza da je to i bila.

To je za „Vijesti“ kaže advokat i član pravnog tima Mitropolije-crnogorsko primorske (MCP) Dragan Šoć, navodeći da nije tačno da će imovina MCP i eparhija biti prepuštena Srbiji.

„Sto puta je ponovljeno i dokazano da se ništa, niti u Srbiji a tim prije ni u Crnoj Gori, ne vodi kao svojina SPC, već je to u Crnoj Gori svojina MCP, eparhije Budimljansko- nikšićke, eparhije Mileševske u dijelu gdje seže svojom jurisdikcijom i eparhije Zahumsko-hercegovačke u malom dijelu...“, istakao je Šoć.

Vlada Crne Gore je utvrdila Predlog izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kojim se brišu članovi tog propisa koji je donijela bivša vlast a koji se tiču imovine i obaveze registracije.

Iako je i bivša Vlada Duška Markovića (DPS) neposredno pred izbore a tokom druge runde ekspertskih pregovora sa MCP sama predložila kompromis oko većine ovih odredbi, bivši premijer je prije dva dana napisao na tviteru da se pomirenje “ne gradi na tekovinama otete države i otete crkve”.

“Nudili kompromis koji sada kritikuju”: Sa ekspertskih pregovora Vlade i MCP
“Nudili kompromis koji sada kritikuju”: Sa ekspertskih pregovora Vlade i MCPfoto: Vlada Crne Gore

On je reagovao nakon najave da će Građanski pokret URA podržati zakon jer “ Crnoj Gori treba pomirenje”.

“Podsjećam da se pomirenje ne gradi na tekovinama otete države, otete crkve, detronizovane dinastije - već na priznavanju jednog svojevrsnog političkog zločina prema nezavisnoj državi Crnoj Gori”, napisao je Marković na Tviteru.

Markovićeva Vlada je MCP mjesec pred izbore nudila da se postupak utvrđivanja zemljišno-knjižnih upisa iz upravnog postupka premjesti u redovni sudski postupak, gdje teret dokazivanja vlasništva pada na državu, a ne crkvu, kao i da bude isključena mogućnost da vjerske objekte može koristiiti bilo koja vjerska zajednica, osim MCP i eparhija SPC.

Mitropolija je odbila predloge Vlade, uz obrazloženje da im je bio postavljen utimatum obavezne registracije Mitropolije i eparhija SPC u Crnoj Gori, uprkos tome da kao crkvene ustanove postoje na prostoru Crne Gore punih osam vjekova.

Iz GP URA su rpije dva dana podsjetili da je upravo Marković, uoči izbora, uvidjevši šta je među građanima izazvalo njihovo bezakonje, predlagao crkvi isti Zakon o slobodi vjeroispovijesti, oslobođen od vanustavnih članova, koji sada kritikuje.

Saopštili su da je za sporni odnos i kalkulisanje između države i crkve kriv isključivo DPS, jer su imovinu i crkve netačno u katastre upisivali direktori katastara DPS dok je još Milo Đukanović bio premijer.

„Ako Marković, koji je uz to i diplomirani pravnik, vjeruje da je nešto državi oteto, imao je prilike kao premijer, da podnese tužbu sudu i uz tužbu dokaze da traži da se to što je upisano kao imovina SPC kako oni kažu, a ja bih rekao MCP i eparhije budimljansko - nikšićke ili eparhije mileševske, vrati državi“, kazao je Šoć.

On je istakao da činjenica da on to nije uradio čtavog mandata, niti bilo koji od njegovih prethodnika na tom mjestu, govori da su oni svjesni da to nikad nije bila državna imovina i da nema dokaza da je to i bila.

„Ovo što sada govori kao komentar, više tumačim kao političku priču, nego kao ozbiljan argument u prilog tvrdnji da je to bilo državno, pa je oteto. Jer ako je oteto, neka objasni kako je to oteto, a da 70 i kusur godina od Drugog svjetskog rata naovamo, niko od ideoloških mrzitelja crkve i pravnih i ideoloških prethodnika partije Markovića, ništa nije uradio da to ospori“, istakao je Šoć.

Šoć kaže da je, naprotiv, komunistička vlast u više navrata pokazala da to smatra imovinom crkve.

Na optužbe koje se mogu čuti u javnosti da će imovina MCP i eparhija SPC biti prepuštena Srbiji, odgovorio je da to nije tačno i je crkva i u toku razgovora sa predstavnicima bivše Vlade pokazala papire i iz Srbije i iz Crne Gore koji pokazuju da to nije tačno.

„To je jedna od bezočnih laži koja govori o ljudskom i intelektualnom karakteru onih koji ih izriču...Ti, koji to pričaju, mogu samo da se stide svog intelektualnog bezobrazluka i neznanja, jer izgovaraju nešto što je ordinarna i očigledna laž, a da se pri tome nijednog momenta nisu potrudili da pruže makar jedan dokument koji bi potvrdio tu njihovu tvrdnju“, rekao je Šoć.

Počinje rasprava o izmjenama zakona, plenum naredne sedmice

O predlogu zakona koji je predložila Vlada Zdravka Krivokapića, danas će raspravljati Zakonodavni odbor Skupštine, a u ponedjeljak i Odbor za ljudska prava i slobode. Na sjednicu Odbora za ljudska prava pozvani su ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić, zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Siniša Bjeković, ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, kao i predstavnici MCP, Islamske zajednice, Nadbiskupskog ordinarijata Bar i Jevrejske zajednice, međunarodnih organizacija sa sjedištem u Crnoj Gori i NVO Građanska alijansa.

Tokom naredne sedmice izmjene zakona će razmatrati i Parlament, koji će o njemu dati završnu riječ.

Ukoliko parlament usvoji izmjene zakona, on se šalje predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću koji treba da ga proglasi ukazom i to u roku od sedam dana.

Ukoliko odluči da ga vrati Skupštini na ponovno odlučivanje, za to ima rok od tri dana. Ako Skupština ponovo usvoji izmjene Zakona, predsjednik države je u obavezi da proglasi zakon.

Izmjenama, koje je predložila nova Vlada, se brišu članovi 61, 62, 63 i 64, koji na taj način regulišu pravo svojine.

U predlogu Zakona se navodi i da je pitanje utvrđivanja svojinskih prava regulisano zakonima Crne Gore, a da sporne odredbe nisu usaglašene sa ustavnim pravima i standardima.

Važećim Zakonom, koji je od 8. januara na snazi, je predviđeno da vjerski objekti i zemljište koji su bili imovina Crne Gore do 1918. godine, a za koje ne postoje dokazi vjerskih zajednica o pravu svojine, prelaze u državnu.

Bonus video: