Radulović: Crna Gora će dobiti Razvojnu banku i Institut za razvoj, eliminisaćemo RZUP

On je rekao da će Institut biti krovna institucija svih inovativnih institucja i određivaće strateške pravce razvoja Crne Gore

15465 pregleda 33 reakcija 31 komentar(a)
Radulović, Foto: Skupština Crne Gore
Radulović, Foto: Skupština Crne Gore

Crna Gora će naredne godine dobiti Razvojnu banku i Institut za razvoj, najavio je potpredsjednik Pokreta za promjene (PzP) Branko Radulović. On je na konferenciji za novinare rekao da je o tome postignuta saglasnost sa resornim ministrima.

"Došlo je vrijeme, ljudi koji su shvatili važnost ovakve dvije institucije. I sa ovim Crna Gora neće biti prepoznata kao zemlja čuda, da kao jedina, zajedno sa Srbijom, nema Razvoju banku. To smo usaglasili sa resornim ministrima. Moja ideja nije mogla da zaživi deset godina zbog partijskh interesa prethodnih vlasti", kazao je Radulović.

On je rekao da će Institut biti krovna institucija svih inovativnih institucija i određivaće strateške pravce razvoja Crne Gore.

Kako je kazao, biće iskorišćen prostor u kampusu Univerziteteta, dio zgrade koja je prethodno bila namijenjan za dva fakulteta.

"Najvjerovatnije će institut biti organizovan po raznim zavodima – za urbanizam, za energetiku, industriju, IT tehnologije, ekologiju i oni će davati najkvalitetnija rješenja od projektnih zadataka, idejnih, glavnih projekata i vršiti zavod ukupnih investicija", objasnio je Radulović.

Najavio je da će pripremiti dokumentaciju kako bi konkurisali za sredstva Investicionog okvira za Zapadni Balkan i kod međunarodnih institucija. "Eliminisaćemo RZUP (Republički zavod za urbanizam i projektovanje ad Podgorica) koja je svaku parcijalnu želju i interse investitora ugrađivala u svoj projekat, kao i one projektantske biroe pojedinih podobnih projektanata koji su preko svojih supruga ili lično besplatno davali tehničku dokumentaciju da bi se kasnije ugrađivali tri ili četiri puta više", rekao je Radulović. Objasnio je da će Razvoja banka sa Investiciono-razvojni fond (IRF) biti instrument jedne "znavene Vlade, da li ove ili kroz rekonstrukciju sljedeće vidjećemo".

"Osnovaće se krajem sljedeće ili početkom 2022. godine zbog određenih problema i obaveza i transformacije IRF u Razvojnu banku", rekao je Radulović. Institut bi, kako očekuje, trebalo da bude osnovan za nekoliko mjeseci.

Bonus video: