Alshamsi: Bezbjednost hrane oblast je u kojoj najprije treba započeti saradnju između UAE i Crne Gore

Alshamsi je kazala da je oduševljena potencijalima Crne Gore, koje je, kako je navela, uspjela u dobroj mjeri da sagleda, iako je u Podgoricu stigla tik pred zatvaranje koje je nametnula aktuelna pandemija

10864 pregleda 0 komentar(a)
Alshamsi i Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore
Alshamsi i Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore

Bezbjednost hrane oblast je u kojoj najprije treba započeti saradnju između Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Crne Gore, kazala je ambasadorka te države Nabila Abdelaziz Nasser Saeed Alshamsi na sastanku sa premijerom Zdravkom Krivokapićem.

Sagovornici su, kako je saopšteno iz Vlade, izrazili želju za nadgradnjom i unapređenjem odnosa dviju zemalja.

„Kao osnovne oblasti u kojima bi trebalo tražiti prostor za saradnju, pored turizma, istaknute su poljoprivreda, prerađivačka industrija u kompatibilnosti sa prirodnim potencijalima, stočarstvo, energetika, odnosno podsticanje upotrebe potencijala obnovljivih izvora energije“, navodi se u saopštenju.

Alshamsi je kazala da je oduševljena potencijalima Crne Gore, koje je, kako je navela, uspjela u dobroj mjeri da sagleda, iako je u Podgoricu stigla tik pred zatvaranje koje je nametnula aktuelna pandemija.

Ona je kao osnovne potencijale Crne Gore identifikovala vodu, klimu i obradivo zemljište.

Alshamsi je navela da bi za investitore iz UAE bilo od velike koristi ako bi crnogorska strana sačinila svojevrsnu zbirnu prezentaciju svih svojih potencijala i definisala tačke na kojima želi da ostvari saradnju sa UAE i privuče tamnošnje investitore.

Ona je bezbjednost hrane istakla kao oblast u kojoj najprije treba započeti saradnju, kao i zainteresovanost arapskih partnera za hotele u okolini tivatskog aerodroma.

Alshamsi, kao dobru šansu da se Crna Gora predstavi UAE i zadobije pažnju njihovih investititora, vidi u izložbi EXPO 2021, čiji će domaćin biti Dubai.

Ona je podstakla crnogorsku stranu da tu priliku iskoristi kao platformu za otvaranje projekata buduće saradnje.

Krivokapić je, kao bitno polje za dodatno povezivanje sa UAE, istakao obrazovanje.

„I to ne samo na univerzitetskom, već i na srednjoškolskom i ostalim nivoima putem stipendija, razmjene profesora i učenika/studenata, jer je strategija Crne Gore podsticanje znanja, talenata i kreativnosti“, rekao je Krivokapić.

On je kazao da mu je žao zbog toga što će Crna Gora i UAE vjerovatno ostati infrastrukturno nepovezani usljed sve izvjesnijeg gašenja Montenegro Airlinesa.

Krivokapić je naveo da su novoj Vladi ruke po tom pitanju vezane i da je jedino mogla da konstatuje zatečeno stanje, a nažalost ne i da ga promijeni.

„Ipak, akumulirani potencijali znanja, iskustva i vještina ove kompanije biće iskorišćeni u formiranju nove, pa vjerujem da će i infrastrukturni jaz između dvije zemlje biti prevaziđen“, rekao je Krivokapić.

On je naglasio da su Aerodromi Crne Gore, Luka Bar, kao i druge infrastrukturne tačke prostor potencijalne saradnje dviju zemalja.

Krivokapić je potvrdio da će Crna Gora raditi na izgradnji komunikacionih kanala kako bi svoje proizvode i potencijale što brže i jasnije predstavila arapskim partnerima.

On je zahvalio UAE na pomoći pruženoj Crnoj Gori u situaciji aktuelne pandemije i kazao da se nada da će skora primjena vakcine odagnati taj problem na veliko olakšanje cijelog svijeta.

Bonus video: