SDP: SPC da se registruje i da ostanu imovinske odredbe

"Nijedna vjerska zajednica ne smije biti iznad države niti se pozivati na nepostojeći viševjekovni istorijski kontinuitet, jer je jasno da SPC svoje trajanje crpi iz 1920. godine kada je nakon nasilne aneksije i ukidanja Crne Gore, nasilno i protivpravno ukinuta i autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva, što je elementarna istorijska činjenica"

15684 pregleda 73 reakcija 73 komentar(a)
Foto: SDP
Foto: SDP

Socijaldemokratska partija (SDP) najavila je da će u ponedjeljak u skupštinsku proceduru podnijeti amandmane na Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti kojim će, kako su saopštili, zahtijevati obaveznu registraciju ili evidenciju za sve vjerske zajednice bez izuzetka kao i vraćanje imovinskih odredbi koje su propisane aktuelnim zakonom.

"Elementarna je obaveza svih subjekata odnosno pravnih lica koji djeluju na prostoru jedne države da se kod nadležnih organa te države registruju ili evidentiraju. Iz toga izvire njihov pravni subjektivitet i mogućnost nesmetanog legalnog djelovanja, a svaki izuzetak od tog pravila predstavlja s jedne strane diskriminaciju jednih a povlašćen i privilegovan položaj drugih. Svaki subjekt koji zahtijeva priznavanje povlašćenog položaja i koji odbija da se registruje ili evidentira iskazuje istovremeno i nepoštovanje prema državi u kojoj djeluje i u kojoj želi da ostvari svoja prava. Nijedna vjerska zajednica ne smije biti iznad države niti se pozivati na nepostojeći viševjekovni istorijski kontinuitet, jer je jasno da SPC svoje trajanje crpi iz 1920. godine kada je nakon nasilne aneksije i ukidanja Crne Gore, nasilno i protivpravno ukinuta i autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva, što je elementarna istorijska činjenica", navodi se u saopštenju SDP-a.

Navode da će amandmanima tražiti i da ostanu na snazi važeće odredbe članova 62, 63 i 64 koje se tiču imovinskih pitanja i mogućnosti da se na vjerskim objektima odnosno kulturnim blagom države može uspostaviti državna svojina u odgovarajućem postupku.

"Na ova rješenja, kao uostalom i na kompletan važeći Zakon, Venecijanska komisija je dala pozitivno mišljenje i oko njega je na kraju vođenja višegodišnja javna rasprava. Zato nema nikakvog valjanog razloga za ukidanje ovih odredbi jer bi se time ozakonila i konvalidirala očigledna uzurpacija crnogorskog sakralnog blaga koja se dešavala decenijama iza nas, a uglavnom tokom ratnih 90-ih godina. Nesporna je istorijska činjenica da su vjerski objekti i zemljište koje je koristila do 1918. godine autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva, bili u vlasništvu Kraljevine Crne Gore, pa je potpuno legitimno određenje važećeg zakona koji u toj činjenici vidi ključni kriterijum za odredjivanje statusa imovine".

Iz SDP-a ističu da svako drugo tumačenje, "bilo bi na liniji afirmacije Podgoričke skupštine i njenih odluka kojima je ukinuta prvo crnogorska nezavisna država a potom i njena autokefalna crkva".

"Kako je nesporno pravno načelo da se iz neprava i nasilja ne može stvoriti pravo, a imajući u vidu nesporne istorijske fakte o karakteru vlasništva nad crkvenom imovinom do 1918. godine, potpuno je legitimno zakonom normirati pretpostavku državnog vlasništva nad navedenom imovinom i omogućiti odgovarajući postupak u kojem bi zainteresovane strane dokazivale svoje pravo svojine. SDP očekuje od vladajućih partija koje su saopštile da se zalažu za nacionalne interese Crne Gore podršku za svoje amandmane. SDP očekuje od kolega iz URE valjano objašnjenje koje to odredbe naših amandmana nijesu u skladu sa nacionalnim interesima, i prije svega principom pravičnosti i istorijske pravde, bez čega nema elementarnog državnog i nacionalnog digniteta pa ni smisla postojanja bilo koje države", zaključuje se u saopštenju SDP-a.

Bonus video: