DPS: Prethodna Vlada nije nudila ovakve izmjene Zakona

"Tadašnja Vlada nije nudila brisanje bilo kog člana, već je nuđena izmjena nadležnosti sudova, iz upravne u redovnu građansku nadležnost, za utvrđivanje prava na imovinu koju je nakon 1918. godine zauzela SPC", navode iz DPS-a

11274 pregleda 55 reakcija 55 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović saopštio je u večerašnjem gostovanju na TV Vijesti neistinu, kazavši da je prethodna Vlada predstavnicima Mitropolije crnogorsko-primorske pred početak izborne kampanje nudila upravo one izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti koje je sada predložila nova vlast, saopšteno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

"Tadašnja Vlada nije nudila brisanje bilo kog člana, već je nuđena izmjena nadležnosti sudova, iz upravne u redovnu građansku nadležnost, za utvrđivanje prava na imovinu koju je nakon 1918. godine zauzela SPC", navode iz te partije.

Insistirano je, kako dodaju, i na upisu u odgovarajući registar svih vjerskih zajednica, uključujući i SPC i njene eparhije - "koje to nikada nijesu uradile, a nijesu - jer ne priznaju državu Crnu Goru i njen pravni poredak."

U DPS-u navode da u predloženim izmjenama koje su na dnevnom redu nema ni odredbe koja se tiče kontrole raspolaganja budžetskim sredstvima, odredbe da Vlada daje saglasnost da se iz zemlje iznose kulturna dobra, niti se predlogom Vlade iz jula omogućavalo SPC "da mimo drugih vjerskih zajednica ostvari pravni status na bazi 'diskrecionog' prepoznavanja od strane ministra pravde a ne registracijom."

"Uostalom, Abazoviću, ako je Vlada SPC nudila ovo rješenje 15 dana prije izbora, a za stolom sjedio zastupnik SPC a sada ministar Leposavić - zašto te izmjene nijesu tada prihvaćene? Zato što nijesu ni nuđene. Sve što smo čuli od strane Abazovića bilo je neistinito, suviše populistički, čak i za koordinatora službi bezbjednosti koji o imenovanju kadrova u njegovom resoru saznaje iz medija", zaključili su u DPS-u.

Bonus video: