"potrebno je fizičko prisustvo 41 poslanika"

DPS: Nećemo činiti kvorum za rušenje građanske i evropske Crne Gore

"Bićemo konstruktivna opozicija, kao i do sada, ali od nas ne može niko očekivati da ćemo činiti kvorum za rušenje građanske i evropske Crne Gore"

21626 pregleda 50 reakcija 50 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Klub poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) saopštio je da je današnja sjednica Skupštine počela bez kvoruma.

Naveli su da će biti konstruktivna opozicija, ali da od njih "ne može niko očekivati da ćemo činiti kvorum za rušenje građanske i evropske Crne Gore".

Pauza u Skupštini traje već nekoliko sati, nakon što je predsjednik Aleksa Bečić prekinuo sjednicu dok se DIK ne izjasni o upražnjenom poslaničkom mjestu, pošto je Filip Adžić (URA) podnio ostavku.

"Kvorum se utvrđuje prisustvom na sjednici i primjenom elektronskog sistema za glasanje, na način što je svaki poslanik dužan da se lično identifikuje (prijavi) ubacivanjem identifikacione kartice u poslanički pult na svom sjedištu. Takođe, postoji mogućnost da se na zahtjev 10 poslanika, utvrđivanje kvoruma vrši prozivkom poslanika. Taj stav podrazumijeva prisustvo poslanika u plenarnoj sali, kao i u svakom drugom slučaju, za potrebe utvrđivanja kvoruma. Početni stav člana 90, koji propisuje kvorum to objašnjava, a glasi “Predsjednik Skupštine otvara sjednicu Skupštine i utvrđuje da li je prisutna većina ukupnog broja poslanika", saopštio je Klub poslanika DPS-a.

Kako su naveli, da je ova tvrdnja "jedina istina, potvrđuju poslanici nove većine".

"Koji su tražili prije samo pet dana, sticajem slučajnih okolnosti, da se Poslovnik izmijeni i da se poslanicima koji su u izolaciji omogući da čine kvorum. Time su poslanici nove većine potvrdili da se u važećem Poslovniku "prisutnima" smatraju samo prisutni u plenarnoj sali. Jednostavno rečeno, u skladu sa važećim Poslovnikom Skupštine Crne Gore, za utvrđivanje kvoruma je potrebno fizičko prisustvo 41 poslanika".

Dodaju da su krajem novembra u novom sazivu Skupštine izmijenom Poslovnik, izašli u susret parlamentarnoj većini "na način što smo omogućili poslanicima koji imaju rješenje o izolaciji da glasaju na sjednici online putem, bez prava učešća u raspravi".

"Tada smo naglasili čelnicima Skupštine da ne želimo da omogućimo da se kvorum utvrđuje online putem, jer ne želimo svojim glasovima o izmjeni Poslovnika da omogućimo sazivanje sjednice Skupštine sa zakonima koji bi remetili sistem države i nacionalne interese. Zbog toga smo kazali da ćemo do kraja godine dati kvorum, ukoliko poslanici većine budu imali poslanike u izolaciji, isključivo za raspravu o Vladi, Zakonu o budžetu i o izvještajima regulatornih agencija. Upravo zbog toga, nijesmo htjeli da damo kvorum za sjednicu na kojoj treba da se glasa za Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kao i Zakon o državnim službenicima i namještenicima", navodi se u saopštenju Kluba poslanika DPS-a.