Milačić podnio krivičnu prijavu protiv Ivanovića: Najbrutalnije pogazio Ustav Crne Gore

"Dana 28.12.2020. godine Državna izborna komisija je, suprotno zakonskoj obavezi u slučaju ostavke Poslanika u Skupštini Crne Gore, odbila da postupi po zakonskoj obavezi u skladu sa članovima 101 i 104 Zakona o izboru odbornika i poslanika"

18142 pregleda 274 reakcija 28 komentar(a)
Milačić, Foto: Prava Crna Gora
Milačić, Foto: Prava Crna Gora

Predsjednik Prave Crne Gore i poslanik u Skupštini Marko Milačić podnio je Višem državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv predsjednika Državne izborne komisije, Alekse Ivanovića zbog sumnje da je počinio više krivičnih djela.

„Dana 28.12.2020. godine Državna izborna komisija je, suprotno zakonskoj obavezi u slučaju ostavke Poslanika u Skupštini Crne Gore, odbila da postupi po zakonskoj obavezi u skladu sa članovima 101 i 104 Zakona o izboru odbornika i poslanika. Nakon što je Poslanik koalicije „Crno na bijelo“, gospodin Filip Adžić podnio ostavku na poslničku funkciju Državna izborna komisija je odbila da verifikuje mandat Poslanici koalicije „Crno na bijelo“, gospođi Suadi Zoronjić", navodi se u krivičnoj prijavi.

Milačić je kazao da postupajući na ovaj način, Državna izborna komisija, krivičnim djelom njenog predsjednika Alekse Ivanovića, je pokušala da onemogući Skupštinu Crne Gore da dana 28.12.2020. godine održi sjednicu i postupa u skladu sa svojim Ustavnim nadležnostima, "najbrutalnije pogazila Ustav Crne Gore i Zakonodavnu vlast Crne Gore, protivzakonito sebi određujući nadležnost da može raspolagati poslaničkim mandatom Skupštine Crne Gore, oglušavajući se o odredbe članova 101 i 104 Zakona o izboru odbornika i poslanika po kom je formalna konstatacija Državne izborne komisije da je poslaniku prestao madat, a da je otpočeo mandat drugog Poslanika samo akt koji nema nikakvo konstitutivno djejstvo i ne može uticati na zakonsku nadležnost Skupštine Crne Gore da odlučuje o prestanku i verifikaciji Poslaničkih mandata".

"Kako na osnovu navedenog postoje osnovi sumnje da je Predsjednik Državne izborne komisije Aleksa Ivanović postupajući na gore opisan način ostvario obilježja krivičnog djela Zloupotreba službenog položaja iz člana 416 stav 1 Krivičnog zakonika, krivičnog djela Nesavjestan rad u službi iz člana 417 stav 3 Krivičnog zakonika i krivičnog djela Protivzakoniti uticaj iz člana 422 stav 2 Krivičnog zakonika, predlažem da Viši državni tužilac, kao nadležni, protiv Alekse Ivanovića pokrene u ovom slučaju izviđaj i krivični postupak zbog navedenih krivičnih djela”, navodi se u prijavi Milačića.

Bonus video: