razgovarao sa ambasadorkom australije

Radulović: Nova Vlada ostaje posvećena članstvu u NATO-u

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, čestitao Keris Stjuart na uspješnom upravljanju Australije zdravstvenim sistemom tokom aktuelne Kovid-19 pandemije

6750 pregleda 3 komentar(a)
Radulović, Foto: MVP
Radulović, Foto: MVP

Nova Vlada ostaje posvećena kredibilnom članstvu u NATO-u, evropskoj integraciji, kao i dobrosusjedskoj politici, kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović u telefonskom razgovoru sa ambasadorkom Australije u Crnoj Gori, sa sjedištem u Beogradu, Rut Keris Stjuart.

Radulović je kazao da je zadovoljan ostvarenom saradnjom dvije države, navodeći da postoji značajan prostor za njeno dalje unapređenje.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, čestitao Keris Stjuart na uspješnom upravljanju Australije zdravstvenim sistemom tokom aktuelne Kovid-19 pandemije.

Radulović je upoznao sagovornicu sa postulatima vanjske politike nove Vlade.

„Koja ostaje posvećena kredibilnom članstvu u NATO-u, evropskoj integraciji, kao i dobrosusjedskoj politici“, naveo je Radulović.

On je posebno ukazao na potencijale za dinamiziranje međudržavnih kontakata u oblastima turizma i privrede.

Radulović je dodao da bi, imajući u vidu uspjeh Australije u pogledu razvoja zelene ekonomije, primjeri dobre prakse i ekspertiza dodatno stimulisali tok pristupnih pregovora sa Evropskom unijom (EU) u okviru Poglavlja 27.

On je naglasio da bi organizacija sastanaka na visokom nivou, makar i u online formatu, bila dodatan impuls razvoju međudržavnih veza, a posebno u susret obilježavanju 15 godina od uspostavljanja bilateralnih diplomatskih odnosa, tokom sljedeće godine.

Stjuart je čestitala Raduloviću na preuzetoj funkciji, navodeći da je uvjerena da će dvije države nastaviti da njeguju dobre bilateralne odnose, uz nadu da će se oni intenzivirati u predstojećem periodu.

Ona je naglasila da će preduzeti sve korake u cilju jačanja institucionalnog dijaloga, kao i dinamizacije kontakata privrednih subjekata u državama.

Stjuart je pozdravila aktivnosti Crne Gore kao pouzdanog partnera u NATO-u i princip dobrosusjedske politike, i kazala da je uvjerena da će proces pregovora sa EU u periodu koji slijedi biti dodatno intenziviran.

Sagovornici su istakli značaj crnogorske dijaspore u Australiji, kao posebne veze za unapređenje bilateralnih odnosa u svim oblastima od obostranog značaja, i dogovorili nastavak komunikacije u predstojećem periodu.

Preporučujemo za Vas