Koprivica: Odlazak Medenice je dobra stvar za pravnu državu, blokirala je Sudski savjet

Prema njegovim riječima, Sudski savjet je bio u obavezi da još 17. oktobra 2018. godine Medenici utvrdi prestanak sudijske funkcije

8873 pregleda 5 komentar(a)
Koprivica, Foto: Demokratska Crna Gora
Koprivica, Foto: Demokratska Crna Gora

Odlazak predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice sa te funkcije dobra je vijest za pravnu državu, ali i još jedan dokaz degradacije Sudskog savjeta, jer je pokazala da je bila iznad tog tijela, kazao je potpredsjednik Demokrata Momo Koprivica.

On je, kako je saopšteno iz Demokratske Crne Gore, rekao da je Medenica blokirala rad i ustavne funkcije Sudskog savjeta.

Prema njegovim riječima, Sudski savjet je bio u obavezi da još 17. oktobra 2018. godine Medenici utvrdi prestanak sudijske funkcije.

“Norma iz Ustava je jasna i imperativna: sudiji, pored ostalog, prestaje funkcija kad ispuni uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju", naveo je Koprivica.

To su, kako je kazao, dva uslova - u pogledu godina života i u pogledu godina staža osiguranja.

"I oni su jasno definisani članom 17 i članom 197 Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju”, rekao je Koprivica.

On je kazao da je aktuelni saziv Sudskog savjeta saučesnik u blokadi primjene Ustava.

“I ne samo što ne vrše nadležnost, a nevršenje nadležnosti koja je i pravo i dužnost, jeste težak pravni prekršaj, već i obezbjeđuju set pogodnosti onima kojima je prethodno morao utvrditi prestanak sudijske funkcije, kao što je izbor na funkcije i enormne naknade za rad u radnim tijelima, čak i suprotno Zakonu o sprječavanju korupcije”, naveo je Koprivica.

Prema njegovim riječima, nečinjenje Sudskog savjeta povlači odgovornost, ne samo profesionalnu, već i pravnu.

“Ovim odlaskom Medenica je porazila i ponizila upravo one koji su je, mimo prava držali na toj funkciji, a to su članovi Sudskog savjeta njoj naklonjeni. Inače, bilans njenih učinaka za sudski sistem je krajnje poražavajući”, smatra Koprivica.

Kako je kazao, primjena prava ne smije zavisiti od bilo čije pojedinačne volje.

“To mora biti posao i dužnost državnih institucija i neophodno je da se institucionalnim mehanizmima deblokira primjena Ustava i zakona”, zaključio je Koprivica.

Povezani članci

30. Decembar 2020.

Vesna Medenica podnijela ostavku

Bonus video: