"Članovi DIK iz opozicije priznaju da su postupali po nalozima partijskih kolega, beskrupuloznost nema granica"

"Idući čak do toga da preuzimaju ingerencije sudskih vlasti, pri tom otvoreno priznajući da su postupali po nalozima pojedinih poslanika, njihovih partijskih kolega. Srljajući iz greške u grešku, iz neistine u neistinu", navodi se u reagovanju

43452 pregleda 301 reakcija 38 komentar(a)
Sa posljednje sjednice Skupštine Crne Gore, Foto: Screenshot
Sa posljednje sjednice Skupštine Crne Gore, Foto: Screenshot

Da su pet članova Državne izborne komisije (DIK) iz opozicionih partija potpuno dezorjentisani nakon protivpravnog, nezakonitog i neustavnog pokušaja blokade Skupštine Crne, sistema u cijelini, pokušaja suspendovanja Zakona o izboru odbornika i poslanika, kao i Ustava Crne Gore, govori i njihovo današnje reagovanje.

To se navodi se u zajedničkom saopštenju klubova poslanika parlamentarne većine - Klub poslanika Demokratski front (NSD, DNP, UCG, RP) Klub poslanika "Demokrate - Demos - Mir je naša nacija", Klub poslanika Socijalističke narodne partije Crne Gore, Klub poslanika "Demokratski front - PZP", Klub poslanika "Crno na bijelo", kojim reaguju na saopštenje članova DIK-a Nataše Pešić, Mersudina Dautovića, Andrije Radmana, Aleksandra Jovićevića i Harisa Mekića.

Oni tvrde da umjesto da članovi DIK.a upru prstom u one koji su im naredili da uđu u ovakvo protivpravno djelovanje i da zaćute nakon "svih pravnih šamara koje su u ova dva dana dobili od brojnih uglednih pravnika, ali i njihovog kolege, predstavnika NVO u DIK", oni su odlučili da idu dalje.

"Idući čak do toga da preuzimaju ingerencije sudskih vlasti, pri tom otvoreno priznajući da su postupali po nalozima pojedinih poslanika, njihovih partijskih kolega. Srljajući iz greške u grešku, iz neistine u neistinu, očito pokazuju da njihova beskrupuloznost nema granica. Da nije narodna poslovica “u laži su kratke noge”, slučajno nastala, govore i njihove današnje tvrdnje. Naime, u pomenutom reagovanju tvrde “da DIK može dostaviti izvještaj o popuni poslaničkog mjesta isključivo kada se ispune prethodni zakonom utvrđeni uslovi i to: podnošenje ostavke, konstatacija ostavke od strane Skupštine i nakon toga obavještanja DIK-a o upražnjenom poslaničkom mjestu”. Pomenuti uslovi su u potpunosti ispunjeni, a ono što je najveći paradoks jeste da je upravo DIK aktom broj 00-74/20-42/1 u ime Skupštine Crne Gore obavijestio generalni sekretar Aleksandar Jovićević navodeći u aktu “Skupština Crne Gore 27. saziva na Četvrtoj sjednici Drugog redovnog (jesenjeg) zasijedanja u 2020. godini, dana 28. decembra 2020. godine, konstatovala je prestanak mandata poslaniku Filipu Adžiću, sa izborne liste “dr Dritan Abazović - Crno na bijelo - dr Srđan Pavićević” - (Građanski pokret URA, Stranka pravde i pomirenja, Grupa birača CIVIS i nezavisni intelektualci) - Građani!”, o čemu Vas obavještavam radi sprovođenja postupka za popunu upražnjenog poslaničkog mjesta.”"

Navode da je Jovićević, funkcioner bivše vlasti, upravo onaj koji je kao generalni sekretar u ime Skupštine uputio DIK-u dopis, a nakon toga je kao član DIK-a bio bio protiv dostavljanja izvještaja o popuni upražnjenog poslaničkog mjesta.

"Danas je otišao i korak dalje, potpisujući saopštenje u kojem tvrdi da DIK nije imao zakonski ispunjenje uslove za postupanje, odnosno nije imao upravo akt koji je on potpisao i dostavio DIK-u. Ovo je definitvno slučaj za rubriku vjerovali ili ne, a da je živ Nušić, sigurno da mu inspiracije ne bi nedostajalo. Nakon što ste nam krađom odbornika, pravnim, političkim i fizičkim nasiljem privremeno oteli vlastu u Budvi održavajući sjednice u kafićima i tvrdeći da je 17 veće od 16, nakon što ste u Kotoru takođe krađom izborne volje, pravnim nasiljem i na kraju pajseraima takođe privremeno oteli vlast, tvrdeći da je 17 veće od 16, mislili ste da ćemo dozvoliti da pošteno zarađane glasove i mandate na parlamentarnim izborima otimate, gazite Ustav i zakon, prekrajate izbornu volju, misleći da možete da gazite sve pred sobom. To nije moguće i što prije to shvatite time bolje, jer vrijeme prekrajanja izborne volje građana je prošlost i ono se nikada više neće ponoviti", navodi se u saopštenju Klubova poslanika.