SD Tivat: Direktor OŠ "Drago Milović" prekršio zakon, Bratić da reaguje

"Naglašavamo da je nedopustivo instriuranje djece od strane bilo koje vjerske zajednice, što predstavlja grubo kršenje dječijih, a ujedno i roditeljskih prava"

8657 pregleda 45 reakcija 44 komentar(a)
Foto: Socijaldemokrate
Foto: Socijaldemokrate

Direktor Osnovne škole (OŠ) "Drago Milović" u Tivtu je prekršio zakon, pozivamo ministarku prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesnu Bratić da reaguje, saopšteno je danas iz Opštinskog odbora (OO) Socijaldemokrata (SD) Tivat.

"Juče smo bili svjedoci podjele paketića djeci prvog razreda OŠ "Drago Milović" od strane Bratstva Srpske pravoslavne omladine Tivat. Ne dovodeći u pitanje human gest i ne zalazeći u njihove namjere, Socijaldemokrate Tivat osuđuju i upućuju kritiku direktoru obrazovne ustanove koji se oglušio o Ustav i Zakon države Crne Gore, te grubo prekršio Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju koji propisuje da je u 'Ustanovi zabranjeno religijsko djelovanje osim u ustanovama koje su licencirane kao srednje vjerske škole'", navodi se u saopštenju SD Tivat.

Oni su dodali da je direktor na ovaj način omogućio udruženju koje baštini vrijednosti jedne konfesije, da podijeli novogodišnje paketiće sa njihovim obilježjima, zanemarujući činjenicu da najosjetljivija kategorija zajednice, djeca, nije smjela na ovaj način biti zloupotrijebljena.

"Ustanova ne smije da bude mjesto promocije religijskih, nacionalnih, političkih i bilo kojih drugih obilježja. Naglašavamo da je nedopustivo instriuranje djece od strane bilo koje vjerske zajednice, što predstavlja grubo kršenje dječijih, a ujedno i roditeljskih prava. Roditelji su okosnica porodice i njima pripada isključivo pravo u kom pravcu će usmjeravati i vaspitavati svoju djecu, uvažavajući njihova različita vjerska opredjeljenja. Socijaldemokrate Tivta pozivaju direktora na odgovornost, a ministarku Bratić da djeluje u skladu sa svojim nadležnostima", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: