Vujičić: Institucije kršile Ustav i zakone, bile su najjači kočničari našem putu ka EU

Vujičić je rekaoda to ukazuje da Crna Gora već uveliko kasni, ali više od toga brine što država, kako je ocijenio, nije ni blizu zatvaranja ključnih poglavlja koja su nužna za ulazak u Evropsku uniju (EU)

13929 pregleda 3 komentar(a)
Vujičić, Foto: Savo Prelević
Vujičić, Foto: Savo Prelević

U Crnoj Gori neophodno je da se odmah pokrene politički dijalog kako bi pravosuđe izašlo iz VD stanja, kazao je koordinator programa vladavine prava u Građanskoj alijansi, Zoran Vujičić.

On je u intervjuu agenciji MINA rekao da nova vlast mora odmah da se "uhvati u koštac" sa nagomilanim problemima i VD stanjem u ključnim oblastima.

Upitan da li od nove vlasti očekuje proaktivniji pristup u rješavanju ključnih izazova iz poglavlja 23 i 24, Vujičić je naveo da je proaktivan pristup nužan ukoliko se stvari žele pokrenuti sa mrtve tačke.

On je dodao da Crna Gora pregovara već punih osam godina, dok je Hrvatska pregovore završila za šest.

Vujičić je rekaoda to ukazuje da Crna Gora već uveliko kasni, ali više od toga brine što država, kako je ocijenio, nije ni blizu zatvaranja ključnih poglavlja koja su nužna za ulazak u Evropsku uniju (EU).

“Neophodno je da se odmah pokrene politički dijalog da bi pravosuđe izašlo iz VD stanja. I umjesto da institucije promovišu vladavinu prava, one su same kršile Ustav i zakone, čime su bile najjači kočničari našem putu ka EU”, kazao je Vujičić.

Na pitanje da li vjeruje da je moguć dogovor vlasti i opozicije kako bi bilo riješeno VD stanje u pravosuđu, on je odgovorio da je dijalog neophodan na svim nivoima da bi se mnogi procesi pokrenuli.

Crna Gora je, kako je istakao, izgubila previše godina, i više nema prostora za gubljenje vremena.

“Neophodno je da se animiraju eksperti, strukovna udruženja, akademska zajednica, svi koji su neophodni u ovom procesu. Brojni stručnjaci su u prethodnom periodu obeshrabreni da se javljaju na konkurse jer nijesu željeli da budu "uprljani" u dnevno političke svrhe”, naveo je Vujičić.

On je poručio da su uspostavljanje funkcionalne vladavine prava, osnaživanje institucija,poštovanje zakona i konkretni rezultati u svim oblastima ključ puta Crne Gore ka EU.

Upitan da li je saglasan sa ocjenama da treba promijeniti sastav Tužilačkog i Sudskog savjeta i dodati im nove nadležnosti, Vujičić je naveo da ta tijela prije svega treba da budu profesionalizovana.

Oba Savjeta, kako je kazao, moraju da imaju veću finansijsku nezavisnost i da ne zavise od izvršne vlasti i prakse da Vlada rješava stambena pitanja za njih.

“Već kroz pregovore i dijalogom da se izbore za veću finansijsku nezavisnost i sami rješavaju egzistencijalne probleme u pravosuđu, čime bi se dodatno osnažila nezavisnost u pravosuđu”, dodao je Vujičić.

Odgovarajući na pitanje koliko je Crna Gora tokom prošle godine napredovala u oblasti vladavine prava, Vujičić je naveo da je država bila u neformalnoj blokadi od strane Evropske komisije, jer nije imala rezultate u ključnim oblastima kada su u pitanju poglavlja 23 i 24.

Kako je kazao, u godišnjem izvještaju EU jasno je ukazano da Crna Gora nema funkcionalnu vladavinu prava.

“Mi smo zaokružili zakonodavni okvir i uveliko smo u fazi kada se od nas očekuju konkretni rezultati, koji su izostali u svim ključnim poglavljima”, rekao je Vujičić.

Upitan da li smatra da su potrebne kadrovske promjene u pravosuđu, on je naveo da, prema novim izmjenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, određeni broj sudija i tužilaca već ispunjava uslov za odlazak u penziju.

“Neophodno je da se planski pristupi popunjavanju određenih mjesta da ne bi došlo do zagušenja u radu, što bi neminovno umanjilo efikasnost rada”, kazao je Vujičić.

Na pitanje koliki problem je izazvalo to što su predsjednici nekih sudova na funkcijama više od dva mandata, on je odgovorioda je nanijeta velika šteta.

“Posebno ako se ima u vidu da je u izvještaju GRECO-a i ostalih relevantnih međunarodnih organizacija, kao i brojnih domaćih nevladinih organizacija ukazano da se na taj način grubo krši Ustav, čime se podriva pravna država i vladavina prava”, naveo je Vujičić.

Na tu praksu, kako je dodao, ukazao je i izvještaj Evropske komisije za Crnu Goru za prošlu godinu, “pa su napori da se učini korak naprijed u poglavljima 23 i 24 samo formalni, ali ne i suštinski”.

Bonus video: