Vukićević: Krivična odgovornost sudija biće dio reforme pravosudnog sistema

"Poznato je da je crnogorsko pravosuđe u prethodnim godinama bilo udarna pesnica bivšeg režima, i da je bilo zaduženo za progon političkih neistomišljenika, pa je istom potrebna korijenita reforma"

3534 pregleda 10 komentar(a)
Vukićević, Foto: DNP
Vukićević, Foto: DNP

Krivična odgovornost sudija će biti dio reforme pravosudnog sistema, saopštila je danas Maja Vukićević potpredsjednica Demokratske narodne partije (DNP) i poslanica u Skupštini Crne Gore.

"Dio reforme pravosudnog sistema koja treba da se desi u narednom periodu treba da bude i krivična odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija za nezakonite presude, i druga krivična djela koja bi eventualno počinili. Ovakav sistem nije novina u svijetu i postoji u nekoliko evropskih zemalja. Poslednji primjer je Slovačka, gdje je sprovedeno nekoliko istraga, i pravdi su privedene sve sudije koje su svjesno kršile zakon donoseći nezakonite i politički motivisane presude", istakla je Vukićević.

Ona je dodala da krivična odgovornost sudija postoji u zemljama poput Španije, Engleske, Velsa, Italije.

"Pa tako u španskom pravosudnom sistemu sudije odgovaraju bez ograničenja, baš kao i bilo koji građanin. U Engleskoj i Velsu sudije takođe mogu biti gonjene za sva krivična djela. Evropska komisija pozdravila je ovakva zakonska rešenja i mogućnost da sudije budu krivično odgovorne, te smatramo da ovakav model treba primijeniti i u Crnoj Gori. Poznato je da je crnogorsko pravosuđe u prethodnim godinama bilo udarna pesnica bivšeg režima, i da je bilo zaduženo za progon političkih neistomišljenika, pa je istom potrebna korijenita reforma, jer je čitav pravosudni sistem označen kao glavni kočničar daljeg razvoja Crne Gore", kazala je Vukićević.

Po njenim riječima, sama reforma nije dovoljna.

"Oni, koji su kršili zakon i sudove stavili u službu politike, treba za isto da odgovaraju, a Demokratski front će veoma brzo predložiti zakonsko rešenje po kojem će sudije i tužioci biti krivično odgovorni, i očekujemo da taj naš predlog dobije podršku u Skupštini. Mogućnost da krivično odgovaraju ne može negativno uticati na rad nosilaca pravosudnih funkcija, naprotiv, ovakvo zakonsko rješenje samo može uticati na to da se u vršenju funkcije drže zakona, i sude po pravdi, jer u suprotnom mogu biti pozvani na odgovornost", zaključila je Vukićević.

Bonus video: