ASK: NISU MOGLI ISTOVREMENO U VLADU I U SKUPŠTINU

Marković i sedam ministara prekršili zakon

Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je da poslanici nisu mogli istovremeno biti na još jednoj javnoj funkciji i da je trebalo u roku od 30 dana da podnesu ostavku, što oni nisu uradili

27523 pregleda 384 reakcija 27 komentar(a)
Simović, Marković i Dragica Sekulić, Foto: Savo Prelević
Simović, Marković i Dragica Sekulić, Foto: Savo Prelević

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da su bivši premijer Duško Marković i sedam ministara u njegovoj Vladi prekršili Zakon o sprečavanju korupcije.

ASK je zaključio da on, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović i ministri unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, odbrane Predrag Bošković, ekonomije Dragica Sekulić, javne uprave Suzana Pribilović, prosvjete Damir Šehović i sporta Nikola Janović nisu mogli ostati više od dva mjeseca na tim pozicijama nakon što su postali poslanici u Skupštini Crne Gore. Svi su i sada poslanici sem Simovića, koji je izabran za predsjednika Opštine Nikšić.

Parlamentarni izbori održani su krajem avgusta i na njima je DPS sa svojim koalicionim partnerima izgubio vlast.

Novi skupštinski saziv konstituisan je na sjednici 23. septembra, čime je počeo poslanički mandat Markoviću i njegovim saradnicima.

Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je da poslanici nisu mogli istovremeno biti na još jednoj javnoj funkciji i da je trebalo u roku od 30 dana da podnesu ostavku, što oni nisu uradili.

U Markovićevom dopisu navodi se da mu je potvrđen poslanički mandat te da “shodno članu110 stav 2 Ustava koji propisuje da Vlada nastavlja rad do izbora Vlade u novom sastavu se nalazi i dalje na funkciji predsjednika Vlade prethodnog saziva, kao i da je nakon potvrđivanja poslaničkog mandata nastavio da prima zaradu koja mu pripada kao predsjedniku Vlade i ne prima nijednu drugu zaradu koja proizilazi iz profesionalnog radnog odnosa”.

Iz dopisa Skupštine utvrđeno je da se Marković nakon verifikacije mandata poslanika 23. septembra nalazi na javnoj funkciji u toj instituciji i da oni nisu vršili obračun zarade za njega. Isti argument odnosi se na ostale članove bivše Vlade.

U obrazloženju Agencije se navodi da Ustav propisuje nespojivost funkcije, ali i da je Zakonom o izboru odbornika i poslanika, između ostalog, navedeno da poslaniku prestaje mandat prije isteka vremena ako nastupi jedan od slučajeva nespojivosti funkcije sa drugom.

“Time što je javni funkcioner Marković obavijestio Skupštinu da neće učestvovati u radu Skupštine do izbora Vlade u novom sazivu, time njemu nije prestala poslanička funkcija, iako mu ista nije ni plaćena po njegovom zahtjevu, jer zakonodavnstvo Crne Gore ne poznaje institut ‘mirovanja’ poslaničke funkcije, već samo prestanak iste, što se u konkretnom slučaju nije desilo jer javnom funkcioneru Markoviću nije prestala poslanička funkcija”, navodi se u obrazloženju.

Agencija se pozvala na Zakon o izboru odbornika i poslanika, kojim je došla do zaključka da su Marković i ostali trebalo zbog konflikta interesa da podnesu ostavku na mjesta poslanika u Skupštini, s tim da na taj način ostaju na izbornoj listi i mogu ponovo steći mandat.

Za kršenje Zakona propisana je novčana kazna od 500 do 2.000 eura.