primio u oproštajnu posjetu ambasadora Žila Arnoa Bešora Plaga

Đukanović: Crna Gora važne lekcije u oblasti ljudskih i manjinskih prava naučila u saradnji i uz podršku Holandije

Đukanović je, kako su kazali, pozdravio je rezultate saradnje u oblasti pravde i odbrane, i iskazao interes za uspostavljanjem saradnje u borbi protiv međunarodnog kriminala i suočavanju sa vanrednim situacijama, gdje Holandija ima značajne ekspertize

8841 pregleda 6 komentar(a)
Đukanović sa ambasadorom Holandije, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Đukanović sa ambasadorom Holandije, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je u oproštajnu posjetu ambasadora Kraljevine Holandije u Crnoj Gori Žila Arnoa Bešora Plaga, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Kako se navodi u saopštenju, Đukanović se zahvalio ambasadoru na unapređenju odnosa dvije zemlje, postignutim rezultatima i podršci Holandije tokom pandemije, prije svega u dostavi zaštitne opreme koju je finansirala holandska vlada kroz mehanizam NATO i repatrijaciji građana obje zemlje.

"Predsjednik je zahvalio ambasadoru za podršku Holandije članstvu Crne Gore u NATO, uz uvjerenje da je Crna Gora svojim odgovornim odnosom pružila očekivanu satisfakciju za pozitivna zalaganja holandske Vlade. Ponovio je uvjerenje u takav dalji podstrek integraciji u EU, što je strateški cilj naše zemlje. On je potvrdio posvećenost Crne Gore trajnom napretku u vladavini prava, nezavisnosti pravosuđa i slobodi medija, poznatim deficitima naše zemlje i regiona i iskazao zadovoljstvo da je i nova Vlada nakon izbora kao cilj projektovala nastavak evropske integracije i članstvo u EU", navodi se u saopštenju upućenom iz njegovog kabineta.

Đukanović je, kako su kazali, pozdravio je rezultate saradnje u oblasti pravde i odbrane, i iskazao interes za uspostavljanjem saradnje u borbi protiv međunarodnog kriminala i suočavanju sa vanrednim situacijama, gdje Holandija ima značajne ekspertize, a posebno je naglašena spremnost za produbljivanjem ekonomskih odnosa, dolazak holandskih investitora i turista, čim se za to steknu povoljni epidemiološki uslovi.

"Predsjednik je posebno istakao da je Crna Gora veoma važne lekcije u oblasti ljudskih i manjinskih prava naučila u saradnji i uz podršku Holandije. U tom kontekstu izdvojio je pomoć Holandije u dijelu unapređenja prava LGBT populacije u Crnoj Gori, između ostalog i kroz izradu i promociju nacionalne strategije i pomoći u uspostavljanju i funkcionisanju skloništa za LGBT osobe i prvog socijalno-kulturnog centra za pripadnike te populacije. Usvajanjem zakona o životnom partnerstvu osoba istoga pola, kao prva zemlja u regionu, Crna Gora je učinila izuzetan iskorak na planu zakonskog uređenja punih prava i jednakosti LGBT osoba i ostvarila napredak u usvajanju evropskih vrijednosti i poželjnog nivoa demokratske kulture" ističe se u saopštenju.

Ambasador Bešor Arno je, kako su kazali iz kabineta Predsjednika, uz zahvalnost za susret i žaljenje zbog kratkog trajanja diplomatskog mandata visoko ocijenio mirnu tranziciju vlasti u Crnoj Gori i iskazao zainteresovanost da se taj miran trend produži i vidi saradnja, koja nije samo saradnja između Predsjednika i Vlade, već i unutar same vlade, što je priličan izazov.

"On je potvrdio opredijeljenost Holandije da i dalje podržava Crnu Goru i tokom pandemije i u vezi sa oporavkom, kao i u procesu pristupanja EU, najvažnijoj temi saradnje dvije zemlje, poručujući da Holandija želi da vidi Crnu Goru kao dio evropske porodice. Nastavićemo da vas posmatramo kritički, ali i da vas podržavamo, kazao je Arno. Izrazio je zadovoljstvo da su svi zakoni potrebni za punu integraciju u EU na mjestu, ali da njihova implementacija treba da bude snažnija. U tom smislu možete biti uvjereni u holandsku podršku u Briselu, poručio je ambasador", zaključuje se u saopštenju upućenom iz kabineta Predsjednika.

Preporučujemo za Vas