Mitrović: Saradnja Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva od velikog značaja, očekujem razmjenu iskustava

Medoks je rekla da je više nego raspoložena da doprinese unapređenju saradnje između dvije države, posebno u vezi sa sticanjem znanja i razmjenom najboljih praksi između crnogorskih i britanskih stručnjaka za ekologiju i urbanizam

9771 pregleda 0 komentar(a)
Medoks i Mitrović, Foto: Ministarstvo ekologije prostornog planiranja
Medoks i Mitrović, Foto: Ministarstvo ekologije prostornog planiranja

Saradnja Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva veoma je značajna za Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, kazao je resorni ministar Ratko Mitrović, navodeći da očekuje razmjenu iskustava dvije države u oblasti prerade čvrstog otpada, zagađenja vazduha i voda i klimatskih promjena.

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekologije, Mitrović je danas razgovarao sa britanskom ambasadorkom u Crnoj Gori Karen Medoks, kojoj je predočio ideje o pokretanju zelenih edukativnih projekata.

On se, kako se navodi, osvrnuo na iskustvo koje Ujedinjeno Kraljevstvo ima u procesu podizanja svijesti građana o značaju unapređenja zaštite životne sredine.

„Mitrović je izjavio da je saradnja sa Ujedinjenim Kraljevstvom od velikog značaja za Ministarstvo i da očekuje razmjenu iskustava između Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva u oblasti ekologije, posebno u pogledu prerade čvrstog otpada, zagađenja vazduha i voda i klimatskih promjena“, kaže se u saopštenju.

Medoks je rekla da je više nego raspoložena da doprinese unapređenju saradnje između dvije države, posebno u vezi sa sticanjem znanja i razmjenom najboljih praksi između crnogorskih i britanskih stručnjaka za ekologiju i urbanizam.

„Ona je kazala da ćemo zajednički istražiti načine saradnje radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva i projekata u svim oblastima koje su bile predmet sastanka, a tiču se zaštite životne sredine, klimatskih promjena, urbanizma i prostornog planiranja“, kaže se u saopštenju.

Medoks se, kako su naveli iz Ministarstva, posebno osvrnula na ovogodišnju konferenciju Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama COP26 kojoj je Ujedinjeno Kraljevstvo domaćin u Glazgovu, kao i na globalno liderstvo te države u smanjenju emisija ugljenika.

Državni sekretar za ekologiju Danilo Mrdak saopštio je Medoks da je odlučan u namjeri da učini sve što može da u praksi zaživi dio o ekološkoj državi iz Ustava.

„U tom cilju, Ministarstvo će blisko i intenzivno sarađivati sa svim relevantnim nevladinim organizacijama u Crnoj Gori koje se bave zaštitom životne sredine“, naveo je Mrdak.

On je ukazao na bogatstvo biodiverziteta koje posjeduje Crna Gora i predložio saradnju sa britanskim stručnjacima u pogledu pripreme studije i osmišljavanja načina očuvanja biodiverziteta i njegovog korišćenja u svrhe ekonomskog razvoja.

Državni sekretar za prostorno planiranje i urbanizam Aleksandar Ašanin ukazao je na problem toplotnih ostrva u urbanim sredinama koji u dosadašnjim planovima nije tretiran na adekvatan način.„U tom smislu, kao jedan od predmeta moguće saradnje crnogorskih i britanskih stručnjaka iz oblasti planiranja, istakao je obuku za korišćenje softverskih alata za identifikaciju toplotnih ostrva i planiranje mjera za njihovu eliminaciju“, kaže se u saopštenju.

Ašanin je dodao da bi saradnja sa britanskim ekspertima mogla biti izuzetno korisna i u oblasti integralnog planiranja mora, zemljišnih politika i zaštite predjela, a posebno u dijelu učešća građana u donošenju odluka u procesu izrade planova.

Bonus video: