Vujović: Marković da kaže šta mu je Han rekao o partijskom nasilju DPS-a na RTCG

"Udar na Javni servis je samo jedna od brojnih manifestacija sukoba partijske države sa evropskim i demokratskim vrijednostima"
77 pregleda 4 komentar(a)
Ivan Vujović, Foto: Sdp.co.me
Ivan Vujović, Foto: Sdp.co.me
Ažurirano: 24.12.2017. 11:44h

SDP je pozvao premijera Duška Markovića da objelodani sadržaj pisma evropskog komesara Johanesa Hana koje mu je upućeno povodom, kako su saopštili, partijskog nasilja koje DPS sprovodi prema Javnom servisu.

"Bezakonje i ogoljeno nasilje koje se sprovodi kako bi se povratila partijska kontrola nad Javnim servisom ulazi u završnu fazu, pa bi Marković i na tu činjenicu kao premijer morao da iznese svoj stav. Da li on i Vlada podržavaju iživljavanje nad ljudima, predstavnicima civilnog sektora i nezavisnim pojedincima, koji samo zato što razmišljaju svojom glavom i štite dignitet institucija Javnog servisa i Agencije za elektonske medije prolaze kroz namješteni proces gaženja zakona i elementarne logike. Jasan je politički cilj ove predstave - povratak na period i "standarde" ružičastog Javnog servisa", navodi se u saopštenju član Predsjedništva SDP-a Ivan Vujovića.

Dodaje da se time veoma loše stanje u oblasti slobode medija, koje se godinama negativno ocjenjuje u izvještajima Evropske komisije i Reportera bez granica, dodatno produbljuje i prijeti da zaustavi pregovarački proces sa EU, imajući u vidu da je sloboda medija jedna od njenih temeljnih vrijednosti.

"Nedavne izjave Đukanovića o EU kao sve manje privlačnoj nevjesti i da "nije naš imperativ da bezglavo hrlimo ka EU" su u potpunom saglasju sa antievropskom praksom besprizornog gaženja Javnog servisa. Pošto nema potrebe bezglavo hrliti ka EU, kako je poručio Đukanović, onda možemo i od Javnog servisa napraviti novi Pink, pa i u Savjet RTCG predložiti visokog DPS funkcionera, kako bi farsa bila potpuna. Marković bi trebalo dobro da analizira ovaj slučaj i da pročita što o svemu ovome piše u posljednjem Izvještaju za poglavlja 23 i 24. Na njemu je kao najodgovornijem za proces EU integracija da zaustavi ovo, svima očigledno, partijsko nasilje ili da Crnu Goru dovede u rizik blokade pregovora sa EU", naveo je Brajović.

SDP, kako dodaje, nema dilemu da će u mjeri u kojoj pregovori sa EU budu napredovali biti i žešći otpor antievropskih i autokratskih snaga finalizaciji ovog procesa.

"Udar na Javni servis je samo jedna od brojnih manifestacija sukoba partijske države sa evropskim i demokratskim vrijednostima. Ovo je najbolje ilustrovano i jasnim stavom iz nedavnog EU izvještaja o Crnoj Gori: “Ubjedljivi rezultati preduzetih reformi će jedino biti mogući u okruženju u kom su nezavisne institucije zaštićene od bilo kog miješanja i podstaknute da u potpunosti koriste svoja ovlašćenja"", zaključio je Vujović.

Bonus video: