Bečić: Nezapamćen zahtjev Ustavnog suda

"Neko želi da najveći zakonodavni dom bude onemogućen u ispunjavanju ustavnih nadležnosti", kazao je predsjednik Skupštine

33596 pregleda 54 reakcija 46 komentar(a)
Bečić, Foto: Luka Zeković
Bečić, Foto: Luka Zeković

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić saopštio je na današnjoj sjednici parlamenta da Ustavni sud traži da se Skupština izjasni po podnešenom zahtjevu o ocjeni ustavnosti u roku od 15 dana, što nije do sada zabilježeno.

Bečić je kazao da su poslanici parlamentarne manjine podnijeli Ustavnom sudu inicijative za ocjenu ustavnosti odluka koje je Skupština donijela u decembru - odluke za obrazovanje Odbora za reformu izbornog zakonodavstva, izmjenama Poslovnika i izboru članova DIK-a.

„Primio sam skandalozan dopis predsjednika Ustavnog suda koji traži da se Skupština odredi prema predlogu za ocjenu ustavnosti odluke o obrazovanju odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu u roku od 15 dana. Jasno vam je da u vanrednom zasjedanju Skupština ne može u tom roku utvrditi odgovor Ustavnom sudu. U svakom drugom zahtjevu je rok za odgovor 30 dana. Prvi put u istoriji je postavljen rok od 15 dana“, kazao je Bečić.

Skupština Crne Gore
foto: Luka Zeković

Dodao je da je danas Skupština danas dobila još jedan dopis – da se odredi i o predlogu o ocjeni ustavnosti Odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika.

„I za to se ostavlja rok od 30 dana. Uvjeren sam da su različite sudije izvjestioci dali predloge, uvjeren sam da je predsjednik US rok od 15 dana za odgovor tražila sutkinja Desanka Lopičić, pa neka me US demantuje ako imam pogrešnu procjenu. Ovo neko pod hitno mora da objasni. Neko želi da najveći zakonodavni dom bude onemogućen u ispunjavanju ustavnih nadležnosti. Uvjeren sam da iza ovog zahtjeva stoji sutkinja Desanka Lopičić, ovo je dokaz instrumentalizacije, ali i budi sumnje u opasne namjere u ovom procesu“, kazao je Bečić.

Rekao je da je pred početak ove sjednice uputio dopis US u kojem je naveo da Skupština ne može odgvooriti u roku od 15 dana i nije do sada zabilježeno da se odgovor traži u roku kraćem od roka u kojem se može sazvati sjednica Skupštine.

Tražio je da US odredi drugi, objektivni rok za dostavljanje odgovora.

Bečić je najavio da će uskoro poslanici nove većine osporiti odluke koje su donijeli poslanici prethodnog saziva u martu, aprilu i maju, kada se glasalo onlajn iako nije bio izmijenjen Poslovnik, „pa ćemo vidjeti kako će postupati Ustavni sud“.

Bonus video: