SNP: Pokušaj državnog udara od strane Ustavnog suda

Jasno je, smatraju u SNP-u, da je Ustavni sud "političkim i selektivnim postupcima" želio da nanese štetu Skupštini Crne Gore i novoj parlamentarnoj većini

5530 pregleda 5 komentar(a)
Foto: SNP
Foto: SNP

Namjera Ustavnog suda da natjera Skupštinu Crne Gore da se u roku od 15 dana izjasni o predlogu za ocjenu ustavnosti odluke o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu može se smatrati još jednim pokušajem državnog udara, saopšteno je danas iz Socijalističke narodne partije (SNP).

"Ovog puta on je došao od institucije čiji bi osnovni zadatak trebalo da bude očuvanje i poštovanje ustavnosti i zakonitosti", navode iz SNP-a.

Indikativno je, kako su kazali, da je u slučaju odluka o izmjenama Poslovnika Skupštine i o izboru članova Državne izborne komisije ostavljen uobičajeni rok od 30 dana.

Iz SNP-a su pitali šta je motivisalo članove Ustavnog suda da pribjegnu "neprincipijelnom djelovanju", odnosno pokušaju opstrukcije rada najvišeg zakonodavnog doma u državi.

Jasno je, smatraju u SNP-u, da je Ustavni sud "političkim i selektivnim postupcima" želio da nanese štetu Skupštini Crne Gore i novoj parlamentarnoj većini, a kako bi se "dodvorio svojim nalogodavcima iz Demokratske partije socijalista", koja je zajedno sa ostalim opozicionim partijama i pokrenula provjeru ustavnosti pomenutih odluka.

"Ovakvo pristrasno i ničim opravdano postupanje Ustavnog suda postaje jasnije kada se zna da je sudija Hamdija Šarkinović otišao u starosnu penziju, kao i da 9. februara uslove za istu ispunjava i sutkinja Mevlida Muratović, te da se na taj način dovodi u pitanje potreban broj glasova za odlučivanje u Ustavnom sudu", saopšteno je iz SNP-a.

Podsjećaju da je predsjednik Ustavnog suda Budimir Šćepanović, "nakon kritika koje su se čule juče iz redova parlamentarne većine", produžio rok za dostavljanje odgovora na inicijativu u vezi sa odlukom o formiranju Odbora za izborno zakonodavstvo na mjesec dana, "potvrđujući tako i sam da je riječ o pokušaju blokade rada Skupštine."

Iz SNP-a poručuju se zalažu za apsolutno poštovanje zakonskih i ustavnih procedura i da smatraju da se više ne smije desiti da "politički instruisane institucije poput Državne izborne komisije i Ustavnog suda pokušavaju da utiču na neizbježne političke procese u državi".

"Takav luksuz više se ne smije dozvoliti nikome, a zakonito djelovanje mora postati princip kojeg će se pridržavati svi, bez razlike", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: