DNP priprema predlog izmjena i dopuna Zakona o odbrani

Poslanik Dragan Bojović kazao da DNP predlogom izmjena zakona nastoji da ograniči svaku vrstu "političke hirovitosti i samovolje", te da mogućnost opstrukcije u procesu donošenja najvažnijih političkih odluka svede na minimum

9358 pregleda 4 komentar(a)
Poslanik DNP-a Dragan Bojović, Foto: DNP
Poslanik DNP-a Dragan Bojović, Foto: DNP

Poslanik i potpredsjednik Demokratske narodne partije, Dragan Bojović, kazao je danas da predsjednik države Milo Đukanović političku kohabitaciju očigledno shvata kao mogućnost za "političku dvoličnost i prevaru" u okviru koje bi da novoj skupštinskoj većini i Vladi nameće sopstvena rješenja i odluke.

"Ove prozirne političke opstrukcije i manipulacije mogu, međutim, postati opasne ukoliko se njima blokira rad najviših bezbjedonosnih tijela", kazao je Bojović.

Kazao je da DNP zato priprema predlog izmjena i dopuna Zakona o odbrani gdje će se jasno precizirati način odlučivanja Savjeta za bezbjednost i odbranu, tijela koje je, uz Skupštinu Crne Gore, kako podsjeća Bojović, nadležno da odlučuje o najvažnijim bezbjedonosnim pitanjima, kao što su pitanja uvođenja vanrednog stanja, upotrebe vojske, ratnog stanja...

"Jasno je da se na ovom planu ne smije ostaviti prostor za političku manipulaciju, te da najvažnija bezbjedonosna pitanja moraju biti zaštićena od dnevnopolitičkih prepucavanja i ličnih političkih ambicija i interesa. Apsurdno je da je način odlučivanja Savjeta za bezbjednost i odbranu trenutno regulisan samo Poslovnikom, dakle, internim aktom, koji nije objavljen u “Službenom listu Crne Gore.” Odluke o najvažnijim bezbjedonosnim pitanjima, koje su obično urgentne, i mogu biti sudbonosne za narod i državu, ne trpe nikakvu improvizaciju, volonterizam i opstrukciju. Stoga procedura kojom se definiše način donošenja takvih odluka mora imati zakonsku snagu i mora bita jasna, precizna i neupitna", navodi poslanik DNP-a.

Kazao je da ta partija predlogom izmjena Zakona o odbrani, kao i Zakona o predsjedniku nastoji da ograniči svaku vrstu "političke hirovitosti i samovolje", te da mogućnost opstrukcije u procesu donošenja najvažnijih političkih odluka svede na minimum.

Bonus video: