"nezapamćeni napadi"

Šćepanović: Politička kampanja protiv sudija Ustavnog suda

Poslanica DPS-a ocijenila da su sudije meta napada kako bi pod pritiskom donijeli odluke koje odgovaraju vlasti

6423 pregleda 46 reakcija 46 komentar(a)
Šćepanović, Foto: DPS
Šćepanović, Foto: DPS

Sudstvo je, od stupanja Vladimira Leposavića na funkciju ministra pravde, predmet njegovih napada i političkog uticaja, a od trenutka podnošenja predloga za ocjenu ustavnosti i zakonitosti od strane opozicije, napadi izvršne i zakonodavne vlasti na Ustavni sud su dostigli nezapamćen nivo, saopštila je poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) Marta Šćepanović.

Pokrenuta je, ocjenjuje, prava politička kampanja protiv sudija Ustavnog suda, otvoreni napad na njihov ugled i integritet, kako bi pod pritiskom donijeli odluke koje odgovaraju "crkvenoj većini" u Skupštini i Vladi.

"Posljednja izjava ovog 'izdajnika pravde' je data sa namjerom da otvoreno, politički, naočigled cijele crnogorske i međunarodne javnosti, utiče na sudije Ustavnog suda, kako bi donijeli odluku koja njemu i njegovoj crkvenoj većini odgovara i time 'riješe' pravni skandal i haos koji su izazvali svojim nezakonitim radnjama. Najveću zabrinutost izaziva tvrdnja Leposavića da ukoliko Ustavni sud ne donese odluku koja njemu odgovara, onda je sud nelegitiman", navodi Šćepanović.

Ta izjava, kao i izjave predsjednika Skupštine i predsjednika Vlade, smatra poslanica DPS-a, potvrđuju da je u toku sinhronizovana politička kampanja i pritisak na Ustavni sud i pokazuju njihove napore da se opstruira donošenje odluka zasnovanih na Ustavu.

Šćepanović je ocijenila da je Leposavić svjestan ko je "izazvao pravni haos", te da pokušava Ustavni sud prebaciti svu odgovornost "pravnog haosa koji su izazvali u Skupštini svojim činjenjem."

"Da podsjetim ovog 'slugu nepravde' da je pravni haos nastao onog trenutka kada je predsjednik Skupštine, pod pritiskom koalicionih partnera i Srpske crkve, otvorio sjednicu Skupštine bez kvoruma, a u 'pravni put bez povratka' ste svi zajedno otišli onog trena kada je sam predsjednik Skupštine preuzeo nadležnosti Državne izborne komisije. Te činjenice ste svi potpuno svjesni. I te kako je vama svima jasno da u Skupštini trenutno imate 40 poslanika od 81 poslanika. A to nije većina. Zato su vaši pritisci na Ustavni sud svakim danom sve jači", navodi poslanica DPS-a.

Upitala je da li je sljedeći korak mijenjanje zakona i da se opozicionim poslanicima zabrani da podnose predloge za ocjenu ustavnosti i zakonitosti.

"I na kraju, vezano za čuvenu sjednicu zakonodavnog odbora, koju je Leposavić pomenuo, a na kojoj mu nijesmo čuli ni glasa. Za Leposavića su neprimjerena pitanja ona na koja ne zna odgovor i sva ona koja su usmjerena na očuvanje crnogorske nacije i identiteta. Sva sreća da postoji kompletan snimak sjednice. U laži su oduvijek bile kratke noge", zaključila je Šćepanović.

Preporučujemo za Vas