"tipičan primjer seksizma"

Božović: Zabrinjava što je dio javnosti doživio ilustraciju ministarke kao dobru šalu

"Zloupotreba društvenih mreža na ovaj način oblik je nasilja koji se mora suzbiti", kazala je poslanica NSD-a

3673 pregleda 6 komentar(a)
Božović, Foto: NSD
Božović, Foto: NSD

Poslanica Nove srpske demokratije, Jelena Božović, kazala je da zabrinjava činjenica da je dio društva doživio kao dobru šalu ilustraciju ministarke Vesne Bratić koja se pojavila na društvenim mrežama, iako ona prikazuje "krajnje neprimjeren i uvredljiv sadržaj koji uznemirava veći dio javnosti".

"Zloupotreba društvenih mreža na ovaj način oblik je nasilja koji se mora suzbiti. Širenje poruka koje su uvredljive i uznemiravajuće treba da budu pod većom i strožom kontrolom, a zakon i kaznene mjere prilagoditi savremenom digitalnom društvu", poručila je Božović.

Rekla je da je objavljena ilustracija ministarke tipičan primjer seksizma kao najrasprostranjnijeg oblika diskriminacije žena i jedan od glavnih uzroka neravnopravnosti polova.

"Seksizam održava i jača rodne stereotipe. Seksistički govor mržnje može biti bilo koji čin, gest, vizuelni prikaz, izgovorena ili napisana riječ, praksa ili ponašanje zasnovano na ideji da je neka osoba ili grupa osoba podređena zbog svog pola, a čija je svrha kršenje dostojanstva ili prava osobe što rezultira fizičkom, seksualnom, psihološkom ili socio-ekonomskom štetom ili patnjom za osobu. Seksizam dovodi do osećanja bezvrijednosti, do samocenzure, izbjegavanja, promjena u ponašanju, pogoršanja zdravlja", navodi Božović.

Istakla je da ovakvi slučajevi nisu bezazleni, već da se, naprotiv, na ovaj način vrši represija i kod žena javlja osjećaj straha i nesigurnosti.

"Ovakvi napadi utiču na dostojanstvo žena, ali mogu i spriječiti žene da izraze svoje mišljenje, uključujući i mišljenje na radnom mjestu, povlačenje žena iz sfere javnog života, političkog djelovanja i slično, što dovodi do ograničavaja profesionalnih mogućnosti. Pored obnaženog ženskog tijela na ilustraciji je prikazano i svešteno lice u kontekstu kojim se namjerava iskompromitovati i sveštenički čin", navodi se u saopštenju poslanice NSD-a.

Preporučujemo za Vas