Radulović: Ne treba potpis Đukanovića, mandat ambasadora prestaje kad Vlada obavijesti drugu državu

"Ako ćemo da uđemo u nepoštovanje konvencije onda to nije pravi put. Ali sačekajmo utorak”, rekao je ministar.

72366 pregleda 1116 reakcija 166 komentar(a)
Radulović, Foto: Luka Zeković
Radulović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.01.2021. 15:34h

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović kazao je da upoznat sa činjenicom da predsjednik države Milo Đukanović neće potpisati odluku o opozivu sedam ambasadora i da to neće biti smetanja da ambasadorima prestane mandat.

Radulović je na konferenciji za medije povodom posjete ministra vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem kazao da postoje mehanizmi međunarodnih konvencija koje omogućavaju resornom ministarstvu da ih opozove bez potpisa Đukanovića.

“Postoji plan B, C i D, ali bih se pozvao na član 43 Bečke konvencije koji je jasan - da funkcije prestaju kada vlada notifikuje drugoj državi da oni nisu ambasadori - oni nisu ambasadori. Ako ćemo da uđemo u nepoštovanje konvencije onda to nije pravi put. Ali sačekajmo utorak”, rekao je ministar.

U utorak su konsultacije potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, Radulovića sa predsjednikom države.

Radulović je kazao da je 19. januar bio rok da opozvani ambasadori dođu na konsultacije, a u dopisu je napisano da počinju 18. januara.

“Veoma je zgusnuta agenda Vlade. Mi smo odlučili da konsultacije zakažemo u nekom skorom terminu imajući u vidu da se radi o ambasadorima koji su pozvani iz različitih miljea. Konsultacije sa diplomatama će se obaviti fazno. Sa prvom grupom ambasadora će se obaviti iduće nedjelje, a nakon toga će ići fazne konsultacije”, rekao je Radulović.

Osmani i Radulović
Osmani i Radulovićfoto: Luka Zeković

Konsultacije sa sedam opozvanih ambasadora će se održati sljedeće sedmice.

U izjavi nakon sastanka sa makedonskim kolegom Bujarom Osmanijem, Radulović je rekao da ambasador Nebojša Kaluđerović zna da je učestvovao u slučaju Mirne Nikčević i da je već diplomatski odgovarao za to.

Prva bilateralna posjeta od stupanja na dužnost Radulovića

Povodom prve bilateralne diplomatske posjete od kada je Radulović preuzeo dužnost, ministar vanjskih poslova je kazao da mu predstavlja zadovoljstvo što je to ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije.

"Crna Gora i Sjeverna Makedonija imaju izuzetnu saradnju, dobar politički dijalog i zajedno su u preuzetim reforma u integracijama Evropske unije. Naše dvije države se dobro razumiju", kazao je Radulović.

On je izrazio uvjerenje da će Sjeverna Makedonija da prevaziđe zastoj u EU integracijama.

"Crna Gora kao prijatelj susjed spremna je da pruži svaku podršku. Konstatovali smo da je infrastrukturna povezanost ključna za saradnju posebno to prepoznajemo u energetici, odnosno prepoznajemo mogućnost investicija i ulaganja iz fondova EU", rekao je Radulović.

Osmani se zahvalio na gostoprimstvu i kazao da je ova posjeta bitna za oba ambiciozna ministra koja su stupila na dužnost i žele da pošalju poruku doborsusjedskih odnosa.

On je dodao da su obije države na putu da postanu članice Evropske unije.

"Kompletiranje je neminovnost i ne postavlja se "da li" nego "kada". Crna Gora je predvodnik u EU integracijama", rekao je Osmani.

Ministar vanjskih poslova S. Makedonije je istakao da dobro prijateljstvo sa Crnom Gorom ne svodi se samo na uspomenama, nego i na "amanetu" i da bolja vremena za obije države dolazi.

Bonus video: