Đukanović ostao na "braniku države i partije": Tvrdi da je predlagao da se povuče

Đukanović ponovo izabran za predsjednika DPS-a iako je, kako kaže, predlagao da se povuče. "Crna Gora na iskušenjima, napadnuta na brutalan način od nacionalizma, populizma i tragikomičnog neznanja"

37035 pregleda 1162 reakcija 57 komentar(a)
“Pokušava se osvježiti ideja o sukobu u vrhu DPS-a”. Đukanović, Foto: Savo Prelević
“Pokušava se osvježiti ideja o sukobu u vrhu DPS-a”. Đukanović, Foto: Savo Prelević

Personalne promjene treba da obezbijede novo lice Demokratske partije socijalista (DPS), saopštio je sinoć predsjednik te stranke Milo Đukanović, koji je ponovo izabran na tu funkciju, iako je, kako kaže, predlagao da se povuče.

“Vodili smo duge razgovore, i došli do toga da je ovo optimalna formula u trenutku kada se DPS nalazi na ovoj poziciji, a Crna Gora na iskušenjima, kada je napadnuta na brutalan način od nacionalizma, od populizma, tragikomičnog neznanja ljudi koji danas obavljaju neke važne državne poslove”, kazao je Đukanović na konferenciji za novinare nakon Kongresa na kojem su izabrana i četiri potpredsjednika.

Za potpredsjednike DPS-a izabrani su bivša ministarka nauke Sanja Damjanović, bivši direktor Kliničkog centra Jevto Eraković, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i poslanik Abaz Dizdarević. Za nekadašnjeg zamjenika predsjednika DPS-a Duška Markovića nije bilo mjesta u vrhu partije, što Đukanović objašnjava time da, ako se kreće u promjene, logično je da se ne mijenjaju najmlađi, nego oni malo stariji.

Na pitanje da li Markovića krivi za izborni rezultat pošto ga nema u vrhu partije, Đukanović je odgovorio da kada je DPS u pitanju, dio javnosti uvijek traži nešto što je skriveno i pokušava se osvježiti ideja o sukobu u vrhu DPS-a.

“Želi se ostvariti neskriveni cilj dijela javnosti i oslabiti DPS i otvoriti prostor za druge partije. Jedan dio javnosti bi se čini se jedino mogao zadovoljiti time da DPS ne postoji. Moram ih razočarati, vrlo intenzivno radimo da povratimo svoju relevantnost”, rekao je Đukanović. On nije saopštio da li je Marković dobio neku drugu funkciju u partiji.

“Nema tendencioznosti, niko nije sudio ni Markoviću ni Vladi. Drugi princip je bio predložen. Želimo promjene”, kazao je Đukanović, koji je na čelu DPS-a od 1998. godine.

Ni ovoga puta nije imao protivkandidata za funkciju predsjednika partije.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Marković je izabran za predsjednika Političkog savjeta DPS-a.

Dosadašnji predsjednik Političkog savjeta bio je Milan Roćen.

Politički savjet je kao novi stranački organ promovisan na kongresu DPS-a 2015. godine, a za prvog predsjednika izabran je dotadašnji potpredsjednik partije Svetozar Marović, koji je godinu kasnije osuđen kao šef kriminalne grupe koja je u osam korupcionaških afera oštetila budžet Opštine Budva za više desetina miliona eura.

Bivši ministar odbrane Predrag Bošković izabran je za generalnog sekretara DPS-a, što je novina u odnosu na dosadašnja statutarna opredjeljenja DPS-a.

Odgovarajući na pitanje šta očekuje na lokalnim izborima u Nikšiću u martu, rekao je da je optimista iako je kratko vrijeme ograničavajući faktor.

“DPS je prema istraživanjima vrlo stabilan, ali želimo da idemo naprijed, da napravimo rast rejtinga. Vladajuća koalicija nam u tome poprilično pomaže i da se neke prednosti DPS bolje sagledaju”, kazao je Đukanović.

On je na početku kongresa kazao da je DPS prihvatio izborni rezultat kojem je doprinijela i “manipulacija vjerskim osjećanjima” i otvoreni hibridni rat.

U novoj većini je, kako je kazao, koalicija koja služi interesima drugih država, prvenstveno onih koje svojataju Crnu Goru i vide je kao dio “srpskog sveta”, a globalno i kao dio “ruskog sveta”.

“Mi smo snaga naše države. Poslije 30 godina trebalo je da DPS ode u opoziciju pa da parlamentarna manjina prizna rezultate izbora i pokaže da poštuje izbornu volju građana”, rekao je Đukanović.

Dodao je da ga najviše brinu oni koji DPS vide kao posljednju prepreku koju treba ukloniti s puta ostvarivanja “njihovih retrogradnih nacionalističkih velikodržavnih interesa i ciljeva”.

Optužio je Srbiju da ugražava suverenitet svojih susjeda po istom receptu iz 90-ih.

“Navodno, Srbi u regionu su ugroženi pa im treba zaštita Srbije. Kojom ta država u stvari ugrožava suverenitet svojih susjeda. Ovog puta na politički teren u Crnoj Gori brutalno je uvedena i SPC. Kao dokazano najopakiji instrument velikosrpskog nacionalizma, podstrekač, jatak i advokat najmonstruoznijeg genocida u Evropi novog doba”, rekao je Đukanović.

Perović: Anticrkveni tonovi zbunjuju ljude, svađaju braću

Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović rekao je juče da anticrkveni tonovi koji su se mogli čuti sa Kongresa jedne nominalno građanske i sekularne stranke zbunjuju ljude, svađaju braću i nanose društvenu štetu.

On je agenciji MINA rekao da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović “neumoran u pravljenju i produbljivanju podjela”. “Nije razumio građane države čiji je predsjednik, kao što ne razumije sopstvenu crnogorsku istoriju”, kazao je Perović.

On je naveo da je Srpska pravoslavna crkva (SPC), iako ima nacionalni predznak, crkva svih vjernika bez obzira na njihovu naciju.

“Kao što je Crna Gora država svih njenih građana, bez obzira na njihov identitet, iako je ime naše zemlje, između ostalog i ime jedne nacije”, rekao je Perović.

Bonus video: