PREDSJEDNIK CRNE GORE

Đukanović potpisao zakone: „Dileme koje sam imao su ostale”

"Nadam se da su, nakon potpisivanja zakona i njihovog objavljivanja u Službenom listu, čime oni tek postaju dio pravnog sistema Crne Gore, stvoreni uslovi za pokretanje procedure od strane bilo kojeg subjekta u društvu za ocjenu njihove ustavnosti", naveo je predsjednik

59820 pregleda 1935 reakcija 157 komentar(a)
Đukanović, Foto: Savo Prelević
Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.01.2021. 15:51h

Predsjednik Milo Đukanović potpisao je Ukaze o proglašenju zakona koje je Skupština ponovo usvojila 20. januara.

„Dileme koje sam imao i zbog kojih sam ih vratio Skupštini na ponovno odlučivanje su ostale. S obzirom na jasnu Ustavnu normu iz člana 94 stav 2 koja glasi: „Predsjednik Crne Gore dužan je da proglasi ponovno izglasani zakon”, nema prostora za drugačije ustavno postupanje Predsjednika države”, naveo je Đukanović na Tviteru.

Kazao je kako vjeruje da ukupnim radom, a posebno u vremenu „kompleksnog ambijenta vršenja vlasti”, apsolutnim poštovanjem Ustava najbolje doprinosi državi i njenom demokratskom napretku.

„Nadam se da su, nakon potpisivanja zakona i njihovog objavljivanja u Službenom listu, čime oni tek postaju dio pravnog sistema Crne Gore, stvoreni uslovi za pokretanje procedure od strane bilo kojeg subjekta u društvu za ocjenu njihove ustavnosti”, naveo je Đukanović na Tviteru.

Dodao je kako vjeruje da će Ustavni sud, kao jedina nadležna instanca, dati odgovor na to pitanje na nezavisan i profesionalan način.

Skupština je na sjednici 20. januara ponovo usvojila izmjene i dopune Zakona o slobodi vjeroispovjesti, glasovima 41 prisutnog poslanika vlasti.

Ponovo su usvojene i izmjene i dopune zakona o kreditnim institucijama, izmjene Zakona o sanaciji kreditnih institucija i izmjenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga.

Parlament je ponovo usvojio i izmjene Zakona o radu, izmjene i dopune Zakona o državnim službenicima i namještenicima i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Zakoni su prvobitno izglasani u Skupštini na sjednici 29. decembra, ali ih je Đukanović tada vratio parlamentu na ponovno odlučivanje.