Vuković: Državni interesi ugroženi više nego ikad u posljednjih 20 godina

Potpredsjednik DPS-a je rekao da je ta partija nakon izbora djelovala dostojanstveno i pokazala drugoj strani kako se treba nositi sa porazom

11241 pregleda 111 reakcija 111 komentar(a)
Vuković, Foto: Filip Roganović
Vuković, Foto: Filip Roganović

Državni interesi Crne Gore ugroženi su više nego ikad u posljednjih dvadesetak godina, ocijenio je potpredsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Ivan Vuković.

Kazao je da ne bi bilo ništa zabrinjavajuće kad bi se Vlada držala Sporazuma koji su potpisale tri konstituenta vlasti, ali ističe da postoji prijetnja da u potpunosti obesmisle državnu nezavisnost Crne Gore.

"Bili smo apsolutno svjesni odgovornosti koju smo imali uoči Kongresa partije. Zato je bilo važno da ne iznevjerimo očekivanja naših pristalica. Odbrana državnih i nacionalnih interesa su danas ugroženi više nego ikada u posljednjih dvadesetak godina," rekao je Vuković za TVCG.

Kazao je da se DPS poslije 30 godina preselio u opoziciju i da su morali odgovorno djelovati u odnosu na to.

"Dobili smo novi politički program koji je takav da ga se ne bi postiđela nijedna evropska veća partija, dobili smo Statut", rekao je Vuković, kako prenosi Portal RTCG.

Ističe da će po prvi put u Crnoj Gori članovi partije imati priliku da odluče o tome ko će ih voditi.

"Čini mi se da smo vrijeme iza nas pametno potrošili i bili smo u punoj mjeri posvećeni našim partijskim interesima".

Vuković je rekao da je DPS djelovala dostojanstveno i pokazala drugoj strani kako se treba nositi sa porazom.

"Kad se kaže dostojanstvo, onda mislim i na odbranu državnog dostojanstva, koje je ugroženo. Mi smo dobili sada jednu Vladu koja svakodnevno povlači vrlo zabrinjavajuće poteze. I ja bih bio zadovoljan da se nova Vlada drži onog Sporazuma koji su potpisali, ali oni ispod radara prijete da u potpunosti obesmisle državnu nezavisnost Crne Gore," istakao je on.

Vuković je komentarisao i to što je Đukanović potpisao zakone koji su ponovo usvojeni.

"Đukanović je i sam kazao da nije ulazio u meritum tih stvari, i da čeka da Ustavni sud odluči o toj pravnoj stvari. Bilo bi dobro da se to odradi bez nedostojnih napada, napada Parlamenta na Ustavni sud," istakao je on.

Vuković je kazao da se plaši da se sekularna i nezavisna država Crna Gora "lagano topi".

"Ja sam jedan od onih koji želi uspjeh ovoj vladi, jer uspjeh Vlade odraziće se na građane i njihove živote, državni interesi su iznad partijskih. Međutim sama činjenica da u posljednjih 20 godina prvi put nemate predstavnike manjina u Vladi, dovoljan je znak za uzbunu. Imate situaciju da jedna religijska organizacija upravlja onim što su najznačajnijim političkim interesima," smatra on.

Bonus video: