EU će pratiti odnos vlasti prema manjinama

Šef poslaničkog kluba Bošnjačke stranke poručio da će ta partija nastaviti da se zalaže za dijalog, koji je krucijalan za pomirenje u društvu i razvoj demokratije

2858 pregleda 5 komentar(a)
Ibrahimović i Popa, Foto: Bošnjačka stranka
Ibrahimović i Popa, Foto: Bošnjačka stranka

Bošnjačka stranka je konstruktivna opozicija i podržavaće sve ideje i inicijative koje vode u pravcu unaprjeđenja standarda života za građane Crne Gore, poručio je šef poslaničkog kluba te stranke Ervin Ibrahimović na sastanku sa Delegacijom EU u Crnoj Gori, koju je predvodila ambasadorka Oana Kristina Popa.

Na sastanku u parlamentu, kojem je prisustvovao i poslovni direktor BS Admir Adrović, razgovarano je o aktelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, kao i o brojnim izazovima pred kojima se nalazi crnogorsko društvo, navode iz Bošnjačke stranke.

Ibrahimović se zahvalio na konstantnoj pomoći koju EU pruža Crnoj Gori, a što se, kako je istakao, najbolje potvrdilo za vrijeme pandemije.

Kazao je da je BS nakon izbora podržala sve inicijative za koje je smatrala da su od značaja za građane.

“Podsjetiću vas da je BS podržala izbor Alekse Bečića za predsjednika Skupštine Crne Gore, kao i izbor potpredsjednika. Iskazali smo spremnost da takođe damo kvorum sjednicama Skupštine. Mi smo konstruktivna opozicija i podržavaćemo sve ideje i inicijative koje vode u pravcu unaprjeđenja standarda života za građane Crne Gore”, kazao je Ibrahimović.

Dodao je i da je Bošnjačka stranka nakon parlamentarnih izbora predlagala manjinsku Vladu, sa Demokratama i Građanskim pokretom URA, s obzirom da aktuelna Vlada, kako je ocijenio, ne oslikava većinsku volju Crne Gore.

Ibrahimović je šeficu Delegacije EU u Crnoj Gori upoznao i na "devijacije koje su prisutne u društvu" poslije 30. avgusta.

“Manjebrojni narodi su skoro plebiscitno podržali nezavisnost Crne Gore 2006. godine. Na taj način smo željeli da Crna Gora bud država svih njenih građana i da će se time staviti tačka na progone i širenje nacionalne i vjerske netrpeljivosti. Imali smo slučajeve zastrašivanja i prijetnji Bošnjacima u Pljevljima i Beranama. To je bio i jedan od ključnih razloga da smo predložili Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, jer se nažalost u posljednje vrijeme sve otvorenije priziva Srebrenica. Zato su i pripadnici manjebrojnijeg naroda s pravom zabrinuti nakon svih ovih dešavanja. Ipak, moram istaći da nam je izuzetno žao da predstavnici parlamentarne većine nisu prepoznali značaj izglasavanja Rezolucije i šanse da pošaljemo jednistvenu poruku da je Crnoj Gori mjesto u društvu civilizovanih i naprednih zemalja”, istakao je Ibrahimović tokom sastanka.

Poručio je da će BS nastaviti da se zalaže za dijalog, koji je krucijalan za pomirenje u društvu i razvoj demokratije. Ipak, istakao je da je najveća odgovornost na vladajućim partijama.

“Koje za sada ne žele ili ne prepoznaju važnost dijaloga i kompromisa. Posljednja dešavanja koja smo imali siguran sam nisu put ka dijalogu. U tom smislu, imali smo priliku da vidimo sjednicu Skupštine u dva navrata, gdje prema našem mišljenju nije bilo kvoruma. Upravo na tim sjednicama aktuelna većina nije prihvatila da se raspravlja o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici. Ako tome dodamo da skoro svakodnevno imamo veličanje ratnih zločinaca od strane predstavnika parlamentarne većine, kao i delegiranje i izbor poslanika koji negira genocide u Srebrenici na mjesto predsjednika Odbora za ljudska prava i slobode, onda je jasna zabrinutost velikog dijela javnosti i građana”, kazao je Ibrahimović, kako je saopšteno iz BS.

Tvrdi i da se trenutno iz javne uprave "neopravdano otpuštaju pripadnici manjebrojnijeg naroda".

“Što, uz donošenje Zakona o državnim službenicima i namještenicima, koji je antievropski, izaziva sve veću zebnnju ne samo kod maninskim narodima, već i kod ostalih građana, koji su politički neutralni”, rekao je Ibrahimović.

Sa sastanka
Sa sastankafoto: Bošnjačka stranka

Ambasadorka Popa je podsjetila na važnost konstantnog dijaloga pozicije i opozicije u Skupštini, kao mjesta gdje se treba voditi debata i ukazivati na određene probleme građana.

“EU ima nultu stopu tolerancije na sve vidove etničke i druge netrpeljivosti. Budno pratimo sva dešavanja”, istakla je Popa.

Poručila je, kako je saopšteno iz BS, da su manjine važne za EU, za integraciju Crne Gore u EU i da će pratiti odnos vlasti prema manjinama u Crnoj Gori. U tom smislu, podsjetila je i na izjavu komesara za proširenje EU Olivera Varheljija, koji je ohrabrio manjine da budu uključene u sve institucije sistema.

Na sastanku je, zaključuje se u saopštenju, iskazana spremnost da se nastavi sa jačanjem dijaloga, Skupštine kao središta dijaloga, jačanje institucija sistema i aktivnije uloge civilnog sektora.