SDP traži saslušanje ministarke zdravlja i direktora IJZCG

Borovinić Bojović, kako ističu, mora dati odgovor i na pitanja o potpunom otvaranju države za sve strane državljanje bez neophodnog negativnog PCR testa, u trenutku dok većina zemalja EU postrožuje mjere ulaska, zbog pojave novog i zaraznijeg britanskog soja virusa

10299 pregleda 42 reakcija 42 komentar(a)
Borovinić Bojović i Galić, Foto: Screenshot
Borovinić Bojović i Galić, Foto: Screenshot

Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković podnijela je danas Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje inicijativu za kontrolno saslušanje ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović i direktora Instituta za javno zdravlje Igora Galića, na temu "Razmatranje aktivnosti Ministarstva zdravlja i ostalih institucija u vezi postupka nabavki vakcina za Covid-19".

Iz SDP-a navode da se mjera ozbiljnosti i organizovanosti svake države, kao i kvalitetnog zdravstvenog sistema u njoj, ovih dana vidi i po tome da li je ta zemlja otpočela proces vakcinacije i u kojoj mjeri ga sprovodi. Navode da je Crna Gora među svega nekoliko evropskih država u kojima taj proces nije započeo, te da je zbog toga potrebno "hitno saznati razloge za to, jer svjedočimo da svakog dana gubimo živote crnogorskih građana."

Podsjećaju da je ministarka na konferenciji za medije 15. januara najavila da će vakcinacija u Crnu Goru početi "krajem januara ili početkom februara", a Galić pozvao građane "da se vakcinišu". "Takođe, u medijima se pojavila informacija da je nekoliko stranih državljana iskazalo spremnost za donaciju desetina hiljada vakcina (ukupan broj koji je najavljen je 160.000, dovoljno za vakcinaciju 80.000 stanovnika), i da su te donacije ili odbijene ili je dato objašnjenje da neće biti potrebne. Informacija o ponudi vakcina se pojavila 21.1.2021, a u međuvremenu u našu zemlju nije došla ni jedna jedina vakcina", navodi se u saopštenju SDP-a.

Borovinić Bojović, kako ističu, mora dati odgovor i na pitanja o potpunom otvaranju države za sve strane državljanje bez neophodnog negativnog PCR testa, u trenutku dok većina zemalja EU postrožuje mjere ulaska, zbog pojave novog i zaraznijeg britanskog soja koronavirusa.

"U trenutku kad je postalo jasno da pandemija virusa Covid-19 predstavlja jedan od najvećih izazova sa kojima se svijet suočio u proteklih pola vijeka, krenula je i do sada nezabilježena, trka farmaceutskih i drugih kompanija za pronalaženje odgovorajućih vakcina ili ljekova koji bi spriječili teške posljedice koje ovaj virus izaziva. Na sreću cijelog čovječanstva potraga za efikasnom vakcinom je trajala pola godine, umjesto uobičajenih nekoliko godina za njenu proizvodnju, testiranje i odobravanje. Za sada su najpoznatije i najrasprostranjenije vakcine prozivođača Pfizer/BionTech, Moderna, Sputnjih-V, Sinovac, Astra-Zeneca, dok se trenutno testiraju najmanje 64 vakcine u desetinama svjetskih zemalja. Pronalaskom vakcina i početkom njihove primjene počela je završna borba za suzbijanje virusa koji je već sad odnio preko 2 miliona života na planeti", dodaju iz SDP-a.

Zahtjev za konsultativno saslušanje je, kako navode, upućen predsjedniku odbora Srđanu Pavićeviću uz nadu da i on, kao neko ko dolazi iz zdravstvenog sistema, ima slična pitanja i dileme, dodavši da je veoma bitno da se konsultativno saslušanje održi što prije.

Bonus video: