Ukida se SDT, formira se Tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala

"Vijesti" su ranije objavile da nova skupštinska većina priprema inicijativu za izmjenu tužilačkih zakona kako bi sa ključnih pozicija smijenila tužioce koji nijesu spremni da se istinski uhvate u koštac sa organizovanim kriminalom i visokom korupcijom

68355 pregleda 1130 reakcija 164 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.02.2021. 19:36h

Nepovjerenje u rad Specijalnog državnog tužilaštva i njegovog rukovodioca - glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, nova vlast planira da riješi ukidanjem tog pravosudnog organa i uspostavljanjem novog, identičnih nadležnosti - Tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, saznaju “Vijesti”.

"Vijesti" su ranije objavile da nova skupštinska većina priprema inicijativu za izmjenu tužilačkih zakona kako bi sa ključnih pozicija smijenila tužioce koji nijesu spremni da se istinski uhvate u koštac sa organizovanim kriminalom i visokom korupcijom, ali i one za koje smatra da su politički zloupotrijebljeni tokom mandata prethodne DPS vlasti.

To se prije svega odnosi na tužioce Specijalnog državnog tužilaštva, koji su krivično gonili lidere Demokratskog fronta u slučajevima koje je dio javnosti ocijenio politički motivisanim. Jedan od njih je i Milan Knežević, koji je ranije najavio predloge izmjena zakona o tužilaštvu.

On je za medije rekao da je neophodan set zakona iz oblasti pravosuđa kako bi se razriješila ozbiljna kriza u pravosuđu i “pokidali kraci kriminalnih hobotnica koje su povazane sa crnogorskim pravosuđem”.

Još jedna novina kako saznaje TV Vijesti, u vladajućoj koaliciji je izmjena strukture Tužilačkog savjeta. Tužilački savjet trenutno ima 11 članova, od čega šestoro tužilaca, četiri ugledna pravnika i predstavnika Ministarstva pravde.

Prema novom rješenju taj odnos bi bio sljedeći: pet pozcija bilo bi rezervisano za tužioce, pet bi delegirao parlament, a jedno mjesto bi pripalo Ministarstvu pravde. I za izbor novog Tužilačkog savjeta dovoljna je prosta većina.

I dalje bi glavnog tužioca, ovog puta na čelu Tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala, birao Tužilački savjet, na osnovu prethodno raspisanog konkursa.

Vanredna sjednica Skupštine na kojoj bi se predlozi izmjena i dopuna zakona o Državnom tužilaštvu i o Specijalnom tužilaštvu mogle naći na dnevnom redu planirana je za 18. februar.

Bonus video: