Hercegnovska URA: Opština objavila tri nezakonita javna konkursa

Iz tog odbora URE ističu da u Opštini Herceg Novi dobro znaju da elementi za izradu konkursnih rješenja nisu u potpunosti utemeljeni u važećim lokalnim planskim dokumentima nižeg nivoa

5148 pregleda 35 reakcija 12 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Dragoslav Dedović
Herceg Novi, Foto: Dragoslav Dedović

Iz hercegnovskog odbora Građanskog pokreta URA kazali su da nisu iznenađeni zahtjevom Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma prema Opštini Herceg Novi da poništi tri konkursa za izradu urbanističko arhitektonskih rješenja, objekat u ulici X Hercegovačke, objekat iznad TOHN i Zabrđe na Luštici.

To je zbog toga jer se, kako tvrde, definitvno radi o nezakonitom postupku Opštine Herceg Novi, koji je pripremio Sekretarijat za prostorno planiranje i izgradnju, a odobrio predsjednik te opštine.

"Iako je bilo nešto javne polemike na ovu temu, većina građana možda nije razumjela težinu ovog problema. Upravo zato želimo da naglasimo da se radi o nedopustivoj improvizaciji i kršenju pozitivnih propisa u sektoru urbanizma”, navode iz hercegnovske URE.

Iz tog odbora URE ističu da u Opštini Herceg Novi dobro znaju da elementi za izradu konkursnih rješenja nisu u potpunosti utemeljeni u važećim lokalnim planskim dokumentima nižeg nivoa.

"Uvjereni smo da znaju da je sporan i pravni osnov za ovakav pristup obzirom na norme novog zakona. U pitanju su ozbiljne investicije za koje su zainteresovani privatni investitori i kako objasniti namjeru odgovornih lica u opštini da potencijalne investiture dovode u zabludu i rizik od posljedica zbog nezakonitih procedura? Postoje li ovdje možda i drugi motivi svakako je pitanje za neke nadležne organe”.

Iz hercegnovske URE napominju i da su pojedini ljudi iz struke, među kojima je i arhitektica Snežana Dulović, upozoravali na nezakonitosti, ali bez rezultata.

"Tek nakon prijava drugih subjekata nadležnom ministarstvu, isto je odmah reagovalo i to pozdravljamo. Začuđuje spremnost Opštine Herceg Novi da bez ustručavanja uđe u nezakonite procedure i rizikuje moguću štetu po javni interes. Proizvoljni urbanistički elementi bez planske podloge imaju krivičnu odgovornost, a tek je pitanje u kojoj mjeri bi se tako omogućila preizgrađenost i druge nezakonitosti”.

Iz hercegnovskog odbora URE podsjećaju da je u čitavom mandatu ove vlasti rukovodstvo Sekretarijata za prostorno planiranje u v. d. stanju, a da je glavna arhitektica bila v. d. sve dok konačno nije napunila 10 godina staža, a tada su se i stekli uslovi za konkurs.

"Nema nikakve sumnje da kadrovska politika vrha opštine obiluje nepotizmom i partijskom podobnošću. Posljedice su vidljive u mnogim dijelovima lokalne samouprave i o tome ćemo govoriti u narednom periodu”, zaključuju iz hercegnovske URE.

Bonus video: