"neosnovano proziva ministarku zdravlja"

Vlada: Đukanović skida odgovornost sa sebe, na sreću zdravlje građana ne zavisi od njega

"Zahvaljujući izrazitoj neodgovornosti prethodne Vlade na čijem čelu su bili Đukanovićevi partijski saborci, a kojoj su svi drugi lični i partijski poslovi bili preči od javnog interesa i zdravlja građana Crne Gore, dovedeni smo u situaciju da vraćamo zemlju sa ruba ambisa i zdravstvene katastrofe"

24080 pregleda 55 reakcija 55 komentar(a)
Sa jedne od sjednica Vlade Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Sa jedne od sjednica Vlade Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore

Dok predsjednik države Crne Gore (Milo Đukanović) sa sebe skida odgovornost i poziva se na Ustav, a pritom neosnovano proziva ministarku zdravlja (Jelena Borovinić Bojović), želimo da mu poručimo da tokom pandemije, što se može vidjeti u cijelom svijetu, ne bi trebalo da bude primarno važna podjela nadležnosti, već se u aktivnost borbe za očuvanje zdravlja građana, pored resornih ministarstava, uključuju predsjednici država, monarsi i cjelokupni raspoloživi administrativni, ljudski, finansijski i ostali kapaciteti i autoriteti, saopšteno je danas iz Vlade Crne Gore.

"Gospodin Đukanović, očigledno smatra da sebe treba da amnestira te odgovornosti, što jasno govori o njegovom odnosu prema građanima Crne Gore", ističe se u saopštenju Vlade kojim reaguju na jučerašnje saopštenje iz Kabineta Đukanovića u kome se između ostalog poručuje da "predsjednik nije mogao da bude uključen u proces nabavke vakcina", jer "to nije njegova ustavna nadležnost".

Iz Vlade su dodali da kao što je već više puta naglašeno, svaka donacija fizičkih ili pravnih lica (svih koji nijesu proizvođač ili vlada) kada je riječ o vakcinama direktno ugrožava pregovore sa proizvođačima i vladama drugih zemalja. 

"Iako u svijetu zasigurno postoji veliki broj pojedinaca koji bi imao sredstva i volju da donira vakcine, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) potvrđuje da ne poznaje takvu praksu. Dakle, svaka ponuda donacije mogla bi se smatrati ugrožavanjem dobijanja vakcine pouzdanim putem, tj. direktnim ugrožavanjem zdravlja građana. Zahvaljujući izrazitoj neodgovornosti prethodne Vlade na čijem čelu su bili Đukanovićevi partijski saborci, a kojoj su svi drugi lični i partijski poslovi bili preči od javnog interesa i zdravlja građana Crne Gore, dovedeni smo u situaciju da vraćamo zemlju sa ruba ambisa i zdravstvene katastrofe. Ne započeti apsolutno nijedan bilateralni pregovor za nabavku vakcine i ne uplatiti garancije za COVAX inicijativu, izraz je krajnje neodgovornosti prethodne Vlade, koja je apsolutno neprihvatljiva", piše u saopštenju Vlade.

Navodi se da sa druge strane, predanim radom i nadljudskim naporima prvenstveno ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović, kao i drugih kapaciteta Vlade, uspjeli su da za nepuna dva mjeseca obezbijede da u Crnu Goru u narednim danima stignu prve doze vakcina, a za šta su zemlje u okruženju imale na raspolaganju pola godine.

"Na sreću, zdravlje građana ne zavisi od g. Đukanovića, niti bilo kog drugog pojedinca, a Vlada će učiniti sve da ispravi greške koje su pravili naši prethodnici i odgovorno se odnosi prema građanima i njihovom zdravlju", zaključuje se u saopštenju Vlade.

Preporučujemo za Vas