Vladajuće partije moraju preduzeti mjere ka ozdravljenju političke klime

"Evropski pokret u Crnoj Gori najoštrije osuđuje odluku Savjeta za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova Opštine Berane da usvoji predlog kojim bi jedna od ulica nosila ime ratnog zločinca i haškog osuđenika za genocid i zločin protiv čovječnosti, Ratka Mladića", navodi se u njihovom saopštenju

4850 pregleda 2 komentar(a)
Evropski pokret u Crnoj Gori logo, Foto: Facebook
Evropski pokret u Crnoj Gori logo, Foto: Facebook

Činjenica da je predlog pokušaja memorijalizovanja ratnog zločinca u javnom prostoru uopšte razmatran u državi koja baštini antifašizam i koja je sebe preporučila kao ozbiljnog kandidata za ulazak u Evropsku Uniju, koja počiva na istim antifašističkim i antiratnim principima, iz Evropskog pokreta u Crnoj Gori smatraju zabrinjavajućom.

Smatraju da davanjem legitimiteta rati zločincima se šalje poruka da se "određeni zločini nisu ni dogodili, čime se nastavlja narativ koji postoji od 1990-ih"

"Evropski pokret u Crnoj Gori najoštrije osuđuje odluku Savjeta za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova Opštine Berane da usvoji predlog kojim bi jedna od ulica nosila ime ratnog zločinca i haškog osuđenika za genocid i zločin protiv čovječnosti, Ratka Mladića", navodi se u njihovom saopštenju.

U saopštenju pojašnjavaju da je članom 10 Zakona o spomen obilježjima jasno propisano da se spomen obilježje ne može podići licu koje je osuđeno za krivično djelo protiv čovječnosti ili drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom ili je proglašeno ratnim zločincem.

"Berane je grad Gavra Vukovića i Ivana Milutinovića, a ne grad velikosrpskih fašista, šovinista, ubica i zločinaca poput Ratka Mladića. Ukoliko vladajuće partije ovog grada zaista žele biti građanske, one moraju preduzeti najhitnije mjere ka ozdravljenju političke klime. Hitna smjena svih članova pomenutog Savjeta koji su glasali za ovakvu odluku je samo prvi korak u tome." smatraju iz Evropskog pokreta.

Oni su takođe mišljenja da Savjet "u svom trenutnom sazivu duguje izvinjenje crnogorskoj javnosti, te da Opština Berane mora hitno obustaviti navedenu proceduru."

Bonus video: