Dvostruki aršini pod uticajem vrha DPS-a

Partije parlamentarne većine - Demokrate, URA i SNP, negativno ocjenjuju rad SDT-a, navode da nije sačuvalo punu profesionalnost i nepristrasnost

58822 pregleda 207 reakcija 64 komentar(a)
Za “Limenku” niko nije kriv: Đukanović i Katnić, Foto: Zoran Đurić
Za “Limenku” niko nije kriv: Đukanović i Katnić, Foto: Zoran Đurić

Rad Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), iako na početku obećavajući, iznevjerio je očekivanja zbog dvostrukih aršina i uticaja vrha DPS-a i dosadašnje vlasti na njihov rad i postupanje, smatraju u parlamentarnoj većini.

Na pitanje “Vijesti” kako ocjenjuju rad SDT-a, iz SNP-a su odgovorili da je selektivnost riječ kojom bi ga mogli opisati.

Ključna primjedba Demokrata je, kako kažu, što SDT nije sačuvalo punu profesionalnost i nepristrasnost u radu, dok iz GP URA podsjećaju da mnogi postupci koje je vodio ili započeo SDT nikada nijesu dobili pravi pravni epilog.

Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić u četvrtak je na konferenciji za novinare rekao da od 2005. do danas stoje i čekaju predmeti poput “Telekoma”, “Limenke”, “Stečajne mafije”, “Listinga”, “Kastodi računa”, “Ničije kuće”, Kombinata aluminijuma i garancija, stanova, “Klapa”, “Vardara”, Boksita, Željezare, crnogorskog primorja.

“Kada bih krenuo sada da nabrajam pola konferencije bi potrajalo samo da nabrojim naslove samo onog što je trebalo da radi tužilaštvo, a nije radilo”, rekao je Mandić.

Demokrate navode da ako bi se pošlo od toga da je Skupština, zahvaljući tadašnjoj parlamentarnoj DPS većini, od 2015. prihvatala godišnje izvještaje o radu SDT-a i da je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić nakon isteka petogodišnjeg mandata, nedavno reizabran, logično bi se nametao zaključak da je dobro radilo.

“Međutim, ubijeđeni smo da je utisak javnosti, koji dijelimo, potpuno drugačiji. Ključna primjedba na rad SDT-a, po našem sudu, jeste što ono nije sačuvalo punu profesionalnost i nepristrasnost u svom radu, već je vidljiv uticaj vrha DPS-a i dosadašnje vlasti na njihov rad i postupanje. Upravo zbog nedozvoljenog političkog uticaja na rad SDT-a za sve protekle godine nijesu ostvareni brojni predmeti u kojim javnost prepoznaje postojanje korupcije na visokom nivou”.

Primjer je, kako navode, slučaj “Limenka” koji je nadležno državno tužilaštvo ekspresno zatvorilo odbacivanjem krivične prijave, iako je zloupotrebom službenog položaja nastupila šteta za državu od 10,6 miliona eura, a taj iznos isplaćen je građaninu Acu Đukanoviću, rođenom bratu predsjednika DPS-a i predsjednika Vlade u vrijeme zaključivanja ugovora Mila Đukanovića.

“Ovakvi i brojni drugi primjeri za svakog građanina, kao i za svakog odgovornog političara dovoljan su razlog da se rad SDT-a ocijeni izrazito negativnom ocjenom”, smatraju Demokrate.

Portparol GP URA Bojan Jevrić kaže da je rad SDT-a, iako na početku obećavajući, iznevjerio očekivanja.

“I to nisu prazne floskule već fakti koji su se našli u raznim izvještajima sa međunarodnih adresa. U svakom od tih izvještaja potcrtavana je ograničena ili slaba borba sa organizovanim kriminalom i borba sa korupcijom na visokom nivou”.

Povezani članci

07. Februar 2021.

"Državni udar" i nečinjenje poljuljali povjerenje

Podsjeća da mnogi postupci koje je vodio ili započeo SDT nikada nijesu dobili pravi pravni epilog i da su optuženi, najčešće funkcioneri DPS-SDP-SD, ili uspjeli da izbjegnu kaznu zatvora, ili su sklapali “trule kompromise sa SDT-om o ishodu krivične sankcije”.

“SDT nije uspio da se vodi principom neutralnosti pa su mnogi procesi bili oličenje političke borbe protiv opozicije dok su drugi više ličili na kozmetiku bez pravnih konsekvenci za aktere koji su tada bili u vlasti, a danas u opoziciji”, kazao je Jevrić.

Iz SNP-a podsjećaju da je Katnić bio veoma aktivan u svim slučajevima koji su vođeni protiv pripadnika nekadašnje opozicije, prije svega protiv lidera DF-a koji su prvostepeno osuđeni u slučaju “Državni udar”, a koji će vjerovatno ostati zabilježen kao najkontroverzniji slučaj u istoriji Crne Gore. Apelacioni sud je ukinuo prvostepenu presudu jer su “u postupku njenog donošenja i u samoj presudi počinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka”, a predmet je vraćen Višem sudu u Podgorici na ponovno suđenje pred potpuno izmijenjenim vijećem...

“Sa druge strane, svjedoci smo da bivši gradonačelnik Podgorice i savjetnik predsjednika Đukanovića Slavoljub Stijepović još nije sankcionisan za jasnu korupciju njegove stranke koju je prije par godina objelodanio Duško Knežević. Takođe, važno je ukazati da je i bivši potpredsjednik DPS-a Svetozar Marović, iako je sa svojom organizovanom kriminalnom grupom ojadio Budvu za milione eura, prošao sa sporazumom za priznanje krivice i prebjegao u Srbiju, iz koje ga do danas nismo uspjeli dovesti”, naveli su iz SNP-a.

U tom smislu, kako su dodali, jasno je da su dvostruki aršini bili prisutni tokom cijelog Katnićevog mandata.

Na pitanje da li je formiranje SDT-a doprinijelo boljim rezultatima u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala u odnosu na bivše Odeljenje za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina na čijem je čelu bila Stojanka Radović, iz nove većine odgovaraju da se ne može napraviti značajna razlika.

“Činjenica da je i u vrijeme Stojanke Radović i Milivoja Katnića do konstituisanja nove vlasti nakon parlamentarnih izbora 30. 08. 2020. godine na vlasti bila ista politička garnitura predvođena DPS-om imala je za posljedicu da se ne može napraviti značajnija razlika u vrijednosnom sudu kada je u pitanju rad institucije koje su navedene ličnosti vodile”, poručuju Demokrate.

Očigledno je da, kako dodaju, ni jedna ni druga osoba nijesu smogle snage da se izbore za ustavnu poziciju Državnog tužilaštva, a u okviru njega Specijalnog državnog tužilaštva, koja se garantuje u pogledu njegove pune samostalnosti u vršenju poslova gonjenja učinilaca krivičnih djela i drugih kažnjivih djela koja se gone po službenoj dužnosti.

“Njihovu subjektivnu odgovornost u tom dijelu ne može opravdati činjenica da je prethodna vlast kreirala nedemokratski društveni ambijent u kojem se nije bilo lako izboriti za istinsku ustavnu poziciju Državnog tužilaštva... Upravo zato smatramo da su kadrovske promjene u Državnom tužilaštvu ukupno, a u Specijalnom državnom tužilaštvu posebno, nužne kako bi Crna Gora mogla da vodi djelotvornu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala”.

U GP URA smatraju da je SDT bio “polukorak naprijed” u borbi protiv kriminala i korupcije, ali on nažalost nije uspio da u potpunosti i na valjan način odgovori svojoj svrsi.

“Nadamo se da će novo tužilaštvo koje će se baviti ovim vrstama kriminala sa novim kadrovima uspjeti da da odlučujući udar rak-rani crnogorskog društva i države - organizovanom kriminalu i korupciji na visokom nivou”, kazao je Jevrić.

Iz SNP-a navode da je Stojanka Radović, prva specijalna tužiteljka i kuma Vesne Medenice, tokom godina prepoznata kao jedna od udarnih pesnica režima Mila Đukanovića protiv političkih protivnika.

“Kao što je Katnić imao svoj ‘Državni udar’, tako je Radovićeva imala ‘Orlov let’, u kojem su osuđena desetorica Albanaca za zločinačko udruživanje i pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore. Podsjećamo i da je gospođa Radović svojevremeno tražila i dobila da Nebojša Medojević i Milan Knežević budu stavljeni u zatvor bez skidanja imuniteta jer su ukazivali na moguću korupciju u crnogorskom pravosuđu. Tu odluku nižestepenih sudova je nedavno Ustavni sud proglasio nezakonitom”. Smatraju da je indikativno da upravo ona vodi postupak u slučaju krađe nakita iz kuće Aca Đukanovića.

“Dakle, mnogo je sličnosti u radu Katnića i Radovićeve, a najveća je to što nisu prezali ni od čega kako bi se stavili na raspolaganje režimu Mila Đukanovića”, zaključuju u SNP-u.

BS za bolje tužilaštvo, ali ne i za “želje lidera” nove vlasti

Iz opozicije su na pitanja “Vijesti” odgovorili samo iz Bošnjačke stranke (BS) koja je i ranije imala primjedbe na rad tužilaštva, prvenstveno zbog slabih rezultata u slučajevima ratnih zločina.

Poslanik BS-a Ervin Ibrahimović je rekao da će ta partija nastaviti da upozorava na sve poteze tužilaštva koji ne idu u pravcu konačnog privođenja licu pravde inspiratora, nalogodavaca i svih ratnih zločinaca.

Međutim, kako kaže, ne mogu podržati sve one inicijative iza kojih stoje politička pozadina.

“Jesmo za to da imamo bolje i kvalitetnije tužilaštvo, ali ne ono koje treba da je želja pojedinih lidera nove skupštinske većine”, kazao je Ibrahimović odgovarajući na pitanje “Vijesti” da li su za BS prihvatljive izmjene Zakona o državnom tužilaštvu i Predlog zakona o tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju.

Predlogom zakona o tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju ukida se SDT i formira Tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju. Starješinu tog organa bira Tužilački savjet (TS) nakon javnog konkursa, a glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i specijalni tužioci ostaće neraspoređeni.

U proceduri je i Predlog izmjena Zakona o državnom tužilaštvu, kojim će nova vlast imati prevagu u Tužilačkom savjetu jer je predviđeno smanjene broj tužilaca, a povećanje broj uglednih pravnika koje bira parlament.

Portparol DPS-a Miloš Nikolić u četvrtak je saopštio da je Katnić prije samo nekoliko godina “bio heroj trenutne vladajuće strukture, kada je potpuno legitimno i legalno procesuirao najviše zvaničnike DPS-a”.

Abazović: Vlada misli da SDT ne radi kako treba

Članovi Vlade misle da SDT ne radi kako treba, kazao je juče potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

To je saopštio na vanrednoj konferenciji za medije na kojoj je optužio bivšeg direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Peruničića da je naređivao nezakonito praćenje političara, novinara i drugih javnih ličnosti.

“Ovaj predmet je završio u SDT-u i ja afirmišem SDT, nezavisno od toga da li će ostati ili će promijeniti svoju formu, da što prije riješi ovaj slučaj. Vlada vodi proevropsku politiku, ali Vlada nije predložila taj zakon. Obaveza Vlade je da dostavi mišljenje. Ministar pravde će odraditi mišljenje i ja mislim da će to biti potpuno kompatibilno sa onim što je dobra međunarodna praksa i uz konsultacije sa Evropskom komisijom i tu se, čini mi se, naše generalno nadležnosti završavaju. I, da budem jasan, i mi u Vladi mislimo da SDT, a ovaj primjer to dokazuje, ne radi svoj posao na način na koji bi trebalo, a cilj ostvarivanja vladavine prava jeste da sve institucije, a posebno SDT, rade kako treba, iz razloga što su najkomplikovaniji predmeti zapravo u tom tužilaštvu”, kazao je Abazović, odgovarajući na pitanja da li će vlast odustati od izmjene Zakona o tužilaštvu i ukidanja SDT-a nakon kritika iz Evropske unije i strahuje li da usvajanje može dovesti do nazadovanja u pregovorima.

Ambasada SAD: Zakoni bi mogli predstavljati korak unazad

Iz američka Ambasade u Podgorici kazali su za “Vijesti” da su saglasni sa EK da Crna Gora već ima uspostavljena tijela i mehanizme koji osiguravaju sudsku i tužilačku nezavisnost i odgovornost i, s obzirom na to, preporučuje Vladi da gradi na postignutom, umjesto da se vraća unazad.

“Imajući na umu da Sjedinjene Države snažno podržavaju proces pristupanja Crne Gore EU, američka Ambasada ponavlja zabrinutost koju je nedavno izrazila portparolka EK (Ana) Pisonero i ambasadorka EU (Oana Kristina) Popa. Ambasada u potpunosti podržava potrebu za kredibilnim reformama i napretkom u vladavini prava u Crnoj Gori. Upozoravamo da bi ovi zakoni, ako bi bili usvojeni, mogli predstavljati korak unazad Crne Gore na putu ka EU, imajući na umu da su nezavisnost i odgovornost tužilastva i sudstva ključni za težnje zemlje ka EU”, kazali su iz Ambasade komentarišući za “Vijesti” najavu ukidanja SDT-a i formiranja novog tužilaštva za organizovani kriminal.

Iz EK su prethodno naglasili da Crna Gora već ima uspostavljena tijela i mehanizme za obezbjeđivanje sudske i tužilačke nezavisnosti i odgovornosti, koja treba dosljedno da koristi, nadograđujući ono što je do sada postignuto u reformi pravosuđa i ostvarujući dodatne rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Bonus video: