"Norveška posvećena jačanju savezničkih odnosa sa Crnom Gorom"

Injac je navela da je uvjerena da će saradnja dvije države u oblasti odbrane biti još intenzivnija, s ciljem povratka u uobičajene tokove saradnje neopterećene epidemiološkom prijetnjom

2189 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo odbrane
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo odbrane

Norveška će i dalje biti posvećena jačanju savezničkih odnosa sa Crnom Gorom i kontinuiranom unapređenju bilateralne odbrambene saradnje, poručio je izaslanik odbrane te države u Crnoj Gori Egil Daltveit.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, resorna ministarka Olivera Injac sastala se Daltveitom sa kojim je razgovarala o bilateralnoj saradnji u oblasti odbrane, ali i drugim temama vezanim za regionalnu i međunarodnu bezbjednost i stabilnost.

Daltveit je istakao da je zadovoljan bilateralnom odbrambenom saradnjom dvije države.

„On je podvukao da Norveška ostaje posvećena jačanju savezničkih odnosa sa Crnom Gorom i kontinuiranom unapređenju bilateralne odbrambene saradnje“, kaže se u saopštenju.

Daltveit je, kako se navodi, informisao da je Norveška spremna za dalje intenziviranje odbrambene saradnje sa Crnom Gorom, što uključuje saradnju dvije mornarice, razvoj ljudskih resursa i intenziviranje aktivnosti u okviru Balkanske medicinske namjenske jedinice.

Injac je navela da je uvjerena da će saradnja dvije države u oblasti odbrane biti još intenzivnija, s ciljem povratka u uobičajene tokove saradnje neopterećene epidemiološkom prijetnjom.

Ona je istakla značaj podrške Norveške u daljoj reformi sektora odbrane kroz širok spektar namjenskih programa i donacija, od čega je u posebnom fokusu saradnja u domenu izgradnje integriteta u sektoru odbrane (BI) koja se implementira u saradnji sa uglednim norveškim Centrom za integritet u sektoru odbrane.

„Injac je takođe upoznala Daltveita sa opredjeljenjem Vlade Crne Gore za kontinuirano ulaganje u modernizaciju sistema odbrane i jačanje doprinosa sistemu kolektivne bezbjednosti“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: