Vrijeme je za uvjerljive i opipljive rezultate

Organizovani kriminal i korupcija stvarni su izazovi, a nastavak reformi, prije svega dosljedno i neselektivno sprovođenje zakona, Crnu Goru će dovesti daleko Članstvo u EU ne rješava sve probleme i posao se tu ne zaustavlja

16049 pregleda 72 reakcija 4 komentar(a)
Regionalna saradnja i ekonomska integracija ključni su za napredak: Pluh, Foto: Ambasada Holandije
Regionalna saradnja i ekonomska integracija ključni su za napredak: Pluh, Foto: Ambasada Holandije

Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije zahtijeva snažnu političku volju i angažman svih aktera u pravosudnom lancu i vrijeme je da Crna Gora pokaže uvjerljive i opipljive rezultate, ocijenio je ambasador Holandije na nerezidentnoj osnovi Hiles Beshor Pluh.

“Uvjeren sam da će nastavak reformi, a prije svega dosljedno i neselektivno sprovođenje zakona, Crnu Goru dovesti daleko”, rekao je Pluh u intervjuu “Vijestima”.

On je kazao i da će saradnja između glavnih aktera pomoći efikasnijem funkcionisanju vlasti jer su dijalog, poštovanje i strpljenje vrlo važni.

Šta mislite o tranziciji vlasti u Crnoj Gori nakon nedavnih događaja, poput odbijanja predsjednika države da potpiše brojne zakone usvojene novom većinom u Skupštini, odbijanja smjene ključnih ljudi u Vojsci i odbijanja opoziva ambasadora...?

Crna Gora je suverena država koja odlučuje o vlastitim državnim strukturama i postupcima. Srećni smo kad vidimo da su proteklih dana predsjednik, Vlada i parlament razgovarali o efikasnijem funkcionisanju vlasti. Crna Gora mora ispuniti veliku agendu u kojoj će saradnja između glavnih aktera pomoći procesu. Moja zemlja ima dugu tradiciju koalicionih vlada i naučili smo - ponekad i na teži način - da su dijalog, poštovanje i strpljenje vrlo važni.

Crna Gora je, kako je ukazano sa mnogih međunarodnih adresa, opterećena korupcijom i organizovanim kriminalom. Vjerujete li da se nova vlada može nositi s tim pojavama i postoji li opasnost da se želja da se ovi problemi nadmaše pretvori u političku osvetu?

Organizovani kriminal i korupcija stvarni su izazovi u Crnoj Gori i nema nesporazuma oko činjenice da Crna Gora mora pokazati napredak i nastaviti poboljšanja u borbi protiv tih pojava. Potreba za borbom protiv tih pojava jasno je navedena u godišnjim izvještajima EU i zahtijeva kontinuirane napore prije članstva u EU, ali i nakon članstva.

Raduje nas što se pravni i institucionalni okvir poboljšao. Sada je vrijeme za uvjerljive i opipljive rezultate. To zahtijeva snažnu političku volju i angažman svih aktera u pravosudnom lancu. Uvjeren sam da će nastavak reformi, a prije svega dosljedno i neselektivno sprovođenje zakona, Crnu Goru dovesti daleko.

Vjerujete li da se integracija Crne Gore u EU može ubrzati budući da pregovori traju već osam godina?

Brzina kretanja pregovora zavisi od Crne Gore. Postoje jasni dogovori o tome gdje Crna Gora mora biti prije nego što postane članica EU. EU i njene države članice mogu pomoći u tom procesu, ali Crna Gora to mora učiniti. Dopustite mi da naglasim da članstvo u EU ne rješava sve probleme i posao se tu ne zaustavlja. U cijelom svijetu svjedoci smo turbulentnog razvoja događaja, uključujući i u nekim državama članicama EU. Proteklih sedmica i sama Holandija takođe se suočavala s određenim problemima - masovnim protestima protiv korona-mjera i ostavkom vlade zbog propusta u sistemu dječjih naknada. Kao što vidite, čak i zemlje s dugom demokratskom tradicijom još imaju posla, što potvrđuje da je demokratija naporan posao i da svi imamo svoju ulogu.

Da li je Zapadni Balkan još mjesto za brigu i mislite li da napreduje u prihvatanju standarda EU?

Zapadni Balkan pripada EU. Željeli bismo vidjeti brzu primjenu standarda EU u cijeloj regiji, ali naravno svaka se zemlja kreće različitim tempom. Dobro je što su i Crna Gora i Srbija prihvatile revidiranu metodologiju proširenja koja za cilj ima povećanje predvidljivosti i vjerodostojnosti u procesu proširenja. To znači jasne podsticaje za uspješno sprovođenje ključnih reformi. I opet, posebno na području vladavine prava. Regionalna saradnja i ekonomska integracija ključni su za napredak, zato pozdravljamo nekoliko regionalnih inicijativa. Mini šengenska inicijativa jedna je od njih. Ako se modeliraju prema standardima EU, to može puno olakšati prelaz na jedinstveno tržište.

Holandija je podržavala Crnu Goru u oblastima od slobode izražavanja do borbe protiv terorizma. Gdje ste bili angažovani i imate li informacije o efektima podrške?

Kao što s pravom napominjete, Holandija ima široki angažman u Crnoj Gori. To radimo jer želimo da Crna Gora napreduje, što me vraća natrag na osnovno: ne možete imati funkcionalnu demokratiju ili stabilnu ekonomiju bez vladavine prava. Inkluzivno društvo u kojem svi imaju priliku da budu uključeni znači da vam je potreban otvoren odnos između vlade i građana.

Organizacije civilnog društva igraju vrlo važnu ulogu u ovom dijalogu. Zbog toga smo odlučili da se fokusiramo na pomoć u stvaranju jačeg civilnog društva, pravosuđa i javnih institucija; i podsticanje konstruktivnog dijaloga između tih aktera. Srećni smo kad vidimo da se naši programi isplaćuju jer postoji povećana interakcija između crnogorske vlade i nevladinih organizacija i obje koriste stručnost koju su prikupile i pokazale proteklih godina. Vlada i civilno društvo možda se neće uvijek složiti, ali sve dok razgovaraju i rješavaju te razlike u sferi saradnje radi opšteg dobra, na dobrom su putu i to će uvijek biti vrijedno podrške.

Sarađujemo na područjima trgovine, investicija, odbrane

Premijer Zdravko Krivokapić izrazio je nadu da će Vaša zemlja i dalje pružati stručnu pomoć Crnoj Gori u mnogim područjima. Jeste li razgovarali o konkretnim projektima i područjima, i o kojim?

Premijer Krivokapić i ja imali smo sjajan sastanak u kojem smo razgovarali o odnosu naše dvije zemlje. Znate, u međunarodnim organizacijama sjedjenje je često organizovano po abecednom redu, što znači da delegacije iz Crne Gore i Holandije (Netherlands) često sjede jedna pored druge (M i N), tako da uvijek postoji puno interakcije. Sarađujemo na područjima trgovine, investicija, poljoprivrede, finansija, odbrane i vladavine prava. Dopustite mi da istaknem neke.

Prvo, najvažnije područje je vladavina prava, sistem u kojem su svi - uključujući i vladu - odgovorni prema zakonu. Ovo je vrlo važan temelj demokratije i pristupanja EU, jer to znači da smo svi jednaki pred zakonom, da bi zakoni trebalo pošteno da se primjenjuju i da bi trebalo da postoji podjela vlasti i pravna transparentnost.

Crna Gora može računati da će Holandija podržati potrebna poboljšanja na ovom polju radeći s raznim institucijama, ministarstvima i nevladinim organizacijama.

Drugo, naše Ministarstvo finansija blisko sarađuje sa vašim Ministarstvom finansija u nekoliko pitanja. Svake godine tražimo mogućnosti da podržimo crnogorske kolege ekspertizom o konkretnim pitanjima, kao i organizacijom seminara, treninga, posjeta i razmjene. Tokom posjete Podgorici susreo sam se i s ministrom finansija Milojkom Spajićem i razgovarali smo o nekim konkretnim projektima unutar Konstituence (holandska Konstituenca okuplja države koje uzimaju zajmove od MMF-a i Svjetske banke i one koje značajno dotiraju).

A možda bi vas takođe zanimalo da su tokom posljednjih nekoliko mjeseci Holanđani finansirali dva aviona koji su donijeli medicinsku opremu koju je Crna Gora naručila u Kini. To je organizovano putem posebnog NATO-ovog koordinacijskog mehanizma i sjajan je primjer toga šta znači evropska solidarnost.

Službe bezbjednosti da imaju civilnu kontrolu

Nedavno je objavljeno da je uništena dokumentacija o ilegalnom prisluškivanju i praćenju građana Crne Gore. Kako u Vašoj zemlji rješavate takva pitanja i je li tamo bilo nešto nezakonito?

Rad službi nacionalne bezbjednosti i uticaj njihovog rada na ljudska prava i zaštitu privatnosti građana izuzetno su osjetljive teme. Zbog toga je demokratska civilna kontrola njihovog rada jedan od čvrstih preduslova demokratskih društava. U Holandiji zakon o upravljanju obavještajnim agencijama trenutno pregleda posebni ocjenjivački odbor. Jedna od tema koju je odbor razmatrao je praksa prikupljanja grupnih podataka iz internet kablovskog saobraćaja. U parlamentu i društvu vodi se žustra rasprava o tome kako zaštititi pravo na privatnost građana, istovremeno osiguravajući da agencije imaju na raspolaganju alate za uspješno izvršavanje svojih zadataka. Pitanja poput toga kako imati efikasan nadzor nad agencijama i koliko dugo bi trebali moći čuvati prikupljene podatke ključna su za tu raspravu. Odbor se bavio sa nekim od ovih pitanja i javnosti je predstavio svoja otkrića i preporuke prije nekoliko sedmica.

Bonus video: