Živković: Odluka Ustavnog suda neće biti opredjeljujuća za naš povratak; Popa: Skupština je ključno mjesto za dijalog

Iz DPS su kazali da je tokom razgovora Živković iznio stav da zakoni koje je predložila parlamentarna većina: Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu i Predlog zakona o Tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju nijesu u saglasnosti sa evropskom praksom i iskazao je bojazan da bi njihovim usvajanjem moglo doći do usporavanja procesa na putu evropskih integracija

10734 pregleda 15 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: DPS
Sa sastanka, Foto: DPS

Odluka Ustavnog suda neće biti opredjeljujuća za povratak Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) i Liberalne partije (LP) u rad Skupštine Crne Gore, saoppštio je Danijel Živković, predsjednik tog kluba poslanika.

On je kako je saopšteno iz DPS to rekao na sastanku ambasadorkom Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Oanom Kristinom Popom.

Iz DPS su kazali da se na sastanku razgovaralo o političkom i društvenom ambijentu u Crnoj Gori, nakon održanih parlamentarnih izbora, 30. avgusta 2020. godine.

U saopštenju se navodi da je Živković podsjetio na dešavanja sa Četvrte sjednice Drugog redovnog (jesenjeg) zasijedanja u 2020. godini, održane 28.12.2020. godine, napomenuvši da će Ustavni sud dati konačnu riječ u postupku ocjene ustavnosti odluka i zakona koje su ponovo usvojeni 20.01.2021. godine.

"Odluka Ustavnog suda neće biti opredjeljujuća za povratak poslanika našeg kluba u proces rada Parlamenta, ali smo željeli i na ovaj način da ukažemo da je parlamentarna većina prekršila Zakon i Poslovnik", istakao je Živković.

Iz DPS su kazali da je tokom razgovora Živković iznio stav da zakoni koje je predložila parlamentarna većina: Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu i Predlog zakona o Tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju nijesu u saglasnosti sa evropskom praksom i iskazao je bojazan da bi njihovim usvajanjem moglo doći do usporavanja procesa na putu evropskih integracija.

On je rekao da je DPS državotvorna partija, koju karakteriše jak demokratski kapacitet.

"Na to ukazuje i činjenica da je nakon održanih parlamentarnih izbora, DPS omogućila mirnu i demokratsku tranziciju vlasti. Klub poslanika DPS - LP će biti partner u svim zakonodavnim aktivnostima Parlamenta koje promovišu demokratske vrijednosti i evropski put Crne Gore. Sa druge strane DPS neće dozvoliti urušavanje građanskog, multietničkog i multivjerskog koncepta države Crne Gore", rekao je Živković.

Iz DPS je saopšteno da je Popa "naglasila značaj pune institucionalne funkcionalnosti Skupštine kao ključnog mjesta za politički dijalog o temeljnim reformama na putu Crne Gore ka EU".

"Za dalji napredak u EU integracijama je od presudne važnosti da Crna Gora ostvari dodatne rezultate, a ne da nazaduje, u sprovođenju reforme pravosuđa", ponovila je Popa.

Živković je, kako je saopšteno iz DPS, "izrazio zabrinutost zbog širenja epidemije COVID-19 u Crnoj Gori kao i zbog činjenice da zbog neodgovornosti nove Vlade još uvijek nije počela imunizacija građana, zaključivši da će takve okolnosti ostaviti posljedice, kako po zdravlje ljudi, tako i po crnogorsku ekonomiju".

Bonus video: