Klizi li Ulcinj ka vanrednim izborima?

Nrekić je 30. januara 2021, napunio 67 godina života i više od 15 godina staža, o čemu je odbor, uvidom u personalni dosije, pravovremeno obavijestila sekretarka za upravu i društvene djelatnosti Pranvera Sulić.

10408 pregleda 43 reakcija 4 komentar(a)
Foto: Samir Adrović
Foto: Samir Adrović

Sjednica odbora za izbor i imenovanje SO Ulcinj, na kojoj je trebalo da bude utvrđen predlog o razrješenju predsjednika Opštine Ljora Nrekića (DPS) zbog stečenih uslova za starosnu penziju, juče nije održana jer nije bilo kvoruma.

Predsjednik odbora Sabri Salaj (Forca) “Vijestima” je kazao da će sjednicu opet zakazati za narednu sedmicu.

Nrekić je 30. januara 2021, napunio 67 godina života i više od 15 godina staža, o čemu je odbor, uvidom u personalni dosije, pravovremeno obavijestila sekretarka za upravu i društvene djelatnosti Pranvera Sulić.

Na dodatni zahtjev Salaja, Sulićeva je pojasnila da Nrekić zaključno sa 31. 01. 2021, ima 36 godina, 10 mjeseci i pet dana staža osiguranja.

U Zakonu o radu u članu 164, stavu 1, piše “da radni odnos prestaje po sili zakona kad zaposleni navrši 67 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, danom dostavljanja konačne odluke zaposlenom“.

U Statutu Opštine Ulcinj u članu 87 stoji da se prestanak mandata predsjedniku Opštine, ostavkom i po sili zakona, konstatuje aktom Skupštine.

Ukoliko Odbor podnese predlog za razrješenje Nrekića, Skupština, prema Statutu, za v. d. predsjednika Opštine na vrijeme do 30 dana do izbora novog mora imenovati jednog od potpredsjednika - Hatidžu Đoni (DUA) ili Astrita Hodžu (DP).

U Zakonu o lokalnoj samopuravi, u članu 66 piše da ako se u tim okolnostima, predsjednik Opštine ne izabere u roku od 30 dana, na predlog Vlade ili jedne trećine odbornika, Skupština donosi odluku o skraćenju mandata.

Nakon odlaganja sjednice odbora, saopštenjem se obratio i predsjednik SO Ilir Čapuni. On je konstatovao da su sjednici, osim predsjednika Salaja, prisustvovali i odbornik Nevryz Šaptafović i predstavnik Sekretarijata za upravu i društvene djelatnosti. Naveo je da je odsustvo, zbog objektivnih razloga, jedino opravdao odbornik Luiđ Škrelja i dodao da je na sjednici trebalo da se diskutuje o okončanju mandata predsjednika Opštine.

„Zadatak ovog odbora jeste da Skupštini predloži na usvajanje odluke o prestanku mandata predsjedniku Opštine i o određivanju jednog potpredsjednika koji će vršiti funkciju predsjednika do izbora novog“, piše u saopštenju Čapunija.

Svi odbornički klubovi u Skupštini opštine Ulcinj u tom odboru, koji broji sedam članova, imaju po jednog predstavnika.

U igri za nasljednika Nrekića do redovnih izbora početkom naredne godine, kako su “Vijesti” već objavile, figurira nekoliko imena. Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, najozbiljiniji kandidat je aktuelni glavni gradski arhitekta Aleksandar Dabović, koji je na nedavnom kongresu DPS-a izabran u Glavni odbor.

Kao mogući nasljednici, navodno, pominju se i poslanik Ljuiđ Škrelja, odlazeći direktor Doma zdravlja Pavle Marniković, aktuelni šef ulcinjskog DPS-a i sekretar za budžet i finansije Sead Osmanović, farmaceut i civilni aktivistkinja Drita Lola, koja je takođe nedavno izabrana u GO DPS-a...

Bonus video: