Vuković: Uspostavljati političku kontrolu nad tužilačkom organizacijom jako je opasno

„Nezavisnost sudstva i tužilaštva predstavljaju stubove pravne države. Ukoliko se uspostavi politička kontrola tim resorima, mi onda ne možemo više govoriti o Crnoj Gori kao o pravnoj držav"

12120 pregleda 76 reakcija 30 komentar(a)
Vuković, Foto: Mediabiro
Vuković, Foto: Mediabiro

Najavljena izmjena Zakona o državnom tužilaštvu, od strane vladajuće koalicije, krajnje je nepromišljena i potencijalno vrlo opasna odluka , ocijenio je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, prenosi agencija Mediabiro.

U pitanju je, kako je dodao, atak na državu u funkcionalnom smislu, koji će ostaviti posljedice i na unutrašnji i spoljnopolitički segment.

„Nezavisnost sudstva i tužilaštva predstavljaju stubove pravne države. Ukoliko se uspostavi politička kontrola tim resorima, mi onda ne možemo više govoriti o Crnoj Gori kao o pravnoj državi. Takva država sigurno nije poželjan partner EU, da ne govorim o tome kakve bi bile reperkusije na unutrašnjo-političkom planu“, kazao je Vuković, prenosi agencija Mediabiro.

On je podsjetio da je prvi "benčmark" država Crna Gora morala da ispuni u okviru Poglavlja 23 upravo bio ovako vezan za koncipiranje tužilačke organizacije.

„Dakle, ako sve to nije dovoljno ljudima da odustanu od tog, vrlo opasnog nauma, onda ne znam šta bih ja mogao da kažem da bih ih pokušao urazumiti, uz upozorenja koja stižu i iz Brisela i sa brojnih drugih inostranih adresa“, naveo je Vuković.

U svakom slučaju, kako je ponovio, izmjena Zakona je je vrlo problematična namjera.

„Da su to jednostavne stvari, mi ne bismo imali nepopunjena mjesta u tužilačkoj organizaciji tako dugo. Mogao je i DPS, da je bio te političke pameti, da to učini. Naravno, nismo htjeli na sebe da preuzimamo takav rizik“, zaključio je gradonačelnik Podgorice.

Bonus video: