Vuksanović Stanković: Većina pobjegla od rasprave o najvažnijem pitanju

"Kontrolnim saslušanjem Borovinić Bojović SDP namjeravao da izgradi povjerenje u institucije sistema"

20828 pregleda 156 reakcija 156 komentar(a)
Vuksanović Stanković, Foto: Boris Pejović
Vuksanović Stanković, Foto: Boris Pejović

Odbijanjem kontrolnog saslušanja ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović, parlamentarna većina je pobjegla od rasprave o trenutno najvažnijem pitanju u državi - nabavci vakcina i borbi protiv Covid-19, ocijenila je poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković.

Ona je podsjetila da je Odbor za zdravstvo Skupštine Crne Gore odbio u petak inicijativu za kontrolno saslušanje Borovinić Bojović na temu nabavke vakcina i aktuelne zdravstvene situacije izazvane virusom Covid-19.

"Parlamentarna većina je odbijanjem kontrolnog saslušanja ministarke zdravlja pobjegla od rasprave o trenutno najvažnijem pitanju u državi, nabavci vakcina i borbi protiv Covid-19, i pri tom unizila samu Skupštinu lišavajući je kontrolne uloge rada Vlade u oblasti zdravstva", kazala je Vuksanović Stanković.

Ona je rekla da je kontrolnim saslušanjem Borovinić Bojović SDP namjeravao da izgradi povjerenje u institucije sistema, bez obzira ko njima trenutno rukovodi, jer, kako je navela, kad je u pitanju borba protiv virusa, ne smije biti političkih razlika.

"Matični Odbor za zdravstvo pravo je mjesto da se pred izabranim predstavnicima građana iznesu sve informacije oko aktuelne situacije u pojedinim gradovima i zdravstvenim institucijama, kao i da se daju odgovori vezani za nabavku vakcina, odnosno odbijanje donacija od 160 vakcina koje su navodno bili spremni da obezbijede strani donatori", kazala je Vuksanović Stanković.

Prema njenim riječima, ta pitanja traže konkretne odgovore nadležnih i pruženu ruku da svi zajednički pomognu da se nađu najbolja moguća rješenja za sve građane Crne Gore.

Vuksanović Stanković smatra da je, poslije trećeg uzastopnog odbijanja inicijativa SDP za kontrolna ili konsultativna saslušanja ministara na aktuelne teme, očigledno da Skupština ne ostvaruje svoju primarnu kontrolnu ulogu rada izvršne vlasti.

"Da li se radi o želji da se sakrije nesposobnost ministara od aktuelne vlasti ili nadgornjavanje predstavnika koalicionih partnera u vezi bitnosti institucija kojima rukovode, manje je bitno", navela je Vuksanović Stanković.

Ona je poručila da će SDP snažno insistirati na korišćenju svih kontrolnih mehanizama koji stoje na raspolaganju Skupštini, od konsultativnih i kontrolnih saslušanja predstavnika izvršne vlasti, preko inicijativa za dostavljanje odgovora od ministara i drugih javnih funkcionera, do pokretanja parlamentarne istrage za najvažnija pitanja za život građana.

Vuksanović Stanković je kazala da za sve to očekuju podršku, a ne opstrukciju kolega iz vladajuće većine, jer su do nedavno upravo oni snažno insistirali na primjeni tih mehaninazama kad je trebalo zajednički kontrolisati bivšu vlast.

"Nadamo se da će i Vlada na čelu sa Zdravkom Krivokapićem ispuniti jedno od svojih glavnih obećanja - o otvorenosti i transparentnosti rada, jer crnogorska javnost i naši međunarodni partneri u ovom segmentu očekuje napredak, a ne nazadak u odnosu na raniji period", zaključila je Vuksanović Stanković.

Bonus video: