Plan Glavnog grada za energetsku efikasnost: Žele da uštede milion do 2019. godine

U dokumentu se navodi da iskustva iz EU i primjeri iz drugih opština u Crnoj Gori, pokazuju da je taj cilj realan
58 pregleda 0 komentar(a)
Glavni grad, Foto: Luka Zeković
Glavni grad, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.12.2017. 19:04h

Glavni grad bi smanjenjem energetske potrošnje uštedio blizu milion eura do kraja 2019., ukoliko na početku naredne godine počne sa implementacijom programa poboljšanja energetske efikasnosti, navodi se u dokumentu.

Program poboljšanja energetske efikasnosti Podgorice od 2018. do 2020. godine, biće pred odbornicima Skupštine 21. decembra, a najvažniji cilj je da se smanje godišnji troškovi energije i vode za 10 do 15 odsto do kraja 2019. godine.

U dokumentu se navodi da iskustva iz EU i primjeri iz drugih opština u CG, pokazuju da je taj cilj realan.

„Cilj je dat opciono: 10 odsto je minimum ušteda koje treba ostvariti do kraja implementacionog perioda. Ambicioznija varijanta od 15 odsto... uslovljena je trenutkom otpočinjanja aktivnosti na sprovođenju programa. Ukoliko rukovodstvo pokaže odlučnost i spremnost da se sa implementacijom krene na početku 2018., onda je i ovaj scenario sasvim moguć”, navodi se u Programu.

Efekti koji će se postići, kako je pojašnjeno, predstavljaju više nego dovoljan motiv da se sa implementacijom ne čeka.

“Iako tokom pripreme Programa nije bilo moguće sagledati ukupnu potrošnju energije u Glavnom gradu (zbog obima, nepostojanja računa kao i ograničenih sredstava za ovaj projekat), procjene na osnovu do sada prikupljenih podataka za javne zgrade, sistem vodosnabdijevanja i otpadnih voda, govore da je godišnja potrošnja Glavnog grada na nivou od četiri do pet miliona eura”, navodi se u dokumentu. Smanjenjem energetske potrošnje od deset odsto u 2019. će se, objašnjeno je, obezbijediti oko 500.000 eura ušteda, dok bi pri ambicioznijem scenariju taj efekat bio i do 750.000 eura.

„Ako tome dodamo i skromnije efekte koji bi već i u prvoj godini bili ostvareni možemo biti sigurni da će se implementacijom Programa i po skromnom scenariju od 10 odsto obezbijediti smanjenje potrošnje i ekonomske uštede od oko 1.000.000 eura do kraja 2019.”, navodi se u dokumentu.

Bonus video: