Jović: Kašnjenje vakcinacije može ugroziti imidž Crne Gore kao turističke destinacije

“Trenutna situacija sa koronavirusom ne ide nam u prilog. Naša zemlja još čeka prve doze vakcina i još se ne zna tačan datum njihovog dolaska. Svakodnevno povećanje broja oboljelih direktno utiče na opadanje interesovanja stranih gostiju”, rekla je Jović

6678 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Kašnjenje vakcinacije može ugroziti imidž Crne Gore kao turističke destinacije, a crnogorski turizam ne može preživjeti dvije uzastopne sezone bez prihoda, ocijenila je članica Glavnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP), Ana Jović.

“Imidž zemlje u turističkom biznisu je od presudnog značaja i on se ne gradi na tome što ćete u bilo čemu da zaostajete, pogotovu ne u nečemu tako značajnom kao što je zdravstvena sigurnost”, navela je Jović u saopštenju.

Ona je podsjetila da turizam u Crnoj Gori predstavlja najvažniju privrednu djelatnost, koja čini četvrtinu bruto domaćeg proizvoda (BDP), ali i da je pandemija koronavirusa razorila taj sektor u prethodnoj godini.

Prihodi od turizma u prva tri kvartala prošle godine bilježe pad od 88 odsto u odnosu na isti period 2019. godine, dok su u ljetnjoj sezoni pali 92 odsto.

Jović smatra da će zdravstvena sigurnost neke zemlje, sa aspekta pandemije koronavirusa, značajno uticati na izbor destinacije koju će turisti željeti da posjete.

“Trenutna situacija sa koronavirusom ne ide nam u prilog. Naša zemlja još čeka prve doze vakcina i još se ne zna tačan datum njihovog dolaska. Svakodnevno povećanje broja oboljelih direktno utiče na opadanje interesovanja stranih gostiju”, rekla je Jović.

Ona je upozorila da bi naredna sezona, koja počinje za dva do tri mjeseca, mogla biti izgubljena ukoliko se broj oboljelih ne smanji, prevashodno u primorskim gradovima.

“Imajući u vidu da bi vakcinaciju trebalo započeti što prije, smatram da bi uz aktivnu kampanju vakcinacije u narednim sedmicama, Crna Gora mogla da napravi barem neke rezultate, jer crnogorski turizam ne može preživjeti dvije uzastopne sezone bez prihoda”, zaključila je Jović.

Bonus video: