EU da šalje ohrabrujuće poruke o evropskoj perspektivi regiona

Marković je, govoreći o procesu evropskih integracija, ponovio stav da je Crna Gora još ranije odabrala strateški pravac – evroatlantske i evropske integracije
59 pregleda 1 komentar(a)
Duško Marković, Dejvid Martin, Foto: Gov.me/S. Matić
Duško Marković, Dejvid Martin, Foto: Gov.me/S. Matić
Ažurirano: 18.12.2017. 14:28h

Evropska unija (EU) treba da šalje Zapadnom Balkanu jasne ohrabrujuće poruke o evropskoj perspektivi regiona, saglasili su se premijer Duško Marković i šef Delegacije i kopredsjedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Crne Gore i Evropske unije (POSP), Dejvid Martin.

Marković je danas, kako je saopšteno, primio Delegaciju Evropskog parlamenta za odnose sa Crnom Gorom koju predvodi Martin.

Obostrano je zaključeno da je politika EU prema proširenju i Zapadnom Balkanu jedna od ključnih politika Unije i da s obzirom na činjenicu da su sve države regiona odabrale evropski i prozapadni kurs EU treba da šalje regionu jasne ohrabrujuće poruke o evropskoj perspektivi.

„Iako u regionu postoje različiti politički izazovi Evropska unija mora u 2018. godini slati snažne, hrabre i odlučujuće poruke ka Zapadnog Balkanu u pogledu evropske perspektive regiona. Birokratske procedure ne smiju da zamagle suštinu“, rekao je Marković dodajući da se od lidera regiona očekuje da donose odgovorne odluke i da prevladavaju izazove.

Marković je, govoreći o procesu evropskih integracija, ponovio stav da je Crna Gora još ranije odabrala strateški pravac – evroatlantske i evropske integracije.

"Koje uz našu politiku dobrosusjedstva i kvalitetnih odnosa sa državama regiona predstavljaju temelj politike Crne Gore čemu je naša zemlja posvećena svim svojim kapacitetima", rekao je Marković.

Navodi se da je Martin iskazao potpunu saglasnost sa stavom o važnosti nastavka proširenja EU i ohrabrivanja država regiona da sprovode reforme u sklopu evropskih integracija.

On je rekao da Evropski parlament dijeli stav da Zapadni Balkan mora biti jedan od prioriteta Unije pri čemu svaka država treba da bude vrednovana zasebno.

Govoreći o Crnoj Gori, Martin je ocijenio da proces evropskih integracija Crne Gore daje odlične rezultate.

„Nije upitno da je Crna Gora sljedeća članica Unije. Mislimo da je napredak koji ste ostvarili odličan“, rekao je Martin.

Bonus video: