UK snažno prisutno na Zapadnom Balkanu

"UK je izašlo iz Evropske unije, ali je i dalje snažno prisutno na Zapadnom Balkanu, rekao je Đukanović, uz podsjećanje na veoma pozitivna iskustva saradnje dvije zemlje od 90-tih do danas.

12142 pregleda 5 komentar(a)
Medoks i Đukanović, Foto: Predsjednik.me
Medoks i Đukanović, Foto: Predsjednik.me

Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) je izašlo iz Evropske unije (EU), ali je i dalje snažno prisutno na Zapadnom Balkanu i prepoznaje doprinos Crne Gore regionalnoj stabilnosti, poručeno je na sastanku crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića i ambasadorke UK Karen Medoks.

Kako je saopšteno iz Kabineta predsjdnika, Đukanović je sa Medoks razgovarao o obostrano važnim temama za međudržavne odnose i aktuelnim političkim kretanjima.

Đukanović je zahvalio Medoks na inicijativi i izraženom interesovanju za kontinuitet razgovora.

Uz ponovljenu ocjenu o uzornim odnosima dvije države, on je kazao da se nada da će Vlada ubrzati aktivnosti na pripremi Sporazuma koji Crna Gora i UK treba da potpišu nakon Bregzita, što je, kako je naveo, ključno važno za Crnu Goru i buduću saradnju.

"UK je izašlo iz Evropske unije, ali je i dalje snažno prisutno na Zapadnom Balkanu, rekao je Đukanović, uz podsjećanje na veoma pozitivna iskustva saradnje dvije zemlje od 90-tih do danas.

"On je iskazao želju za nastavkom dobrih odnosa i unapređenje saradnje, koja je dragocjena za Crnu Goru, posebno u oblasti vladavine prava, odbrane i bezbjednosti, što su neuralgične tačke ne samo za Crnu Goru, već i za cijeli region“, dodaje se u saopštenju.

Đukanović je istakao da je ekspertiza i podrška UK nezamjenjiva za dinamičan korak naprijed.

Medoks je uz zahvalnost za prijem, naglasila da cijeni podršku Đukanovića što bržem zaključivanju Sporazuma o bilateralno-trgovinskim odnosima.

Ona je potvrdila da, iako je njena zemlja napustila EU, nastavlja da bude i dalje prisutna i od pomoći na Balkanu.

Medoks je navela da UK prepoznaje doprinos Crne Gore regionalnoj stabilnosti i prepoznaje zajedničke vrijednosti što smatraju veoma važnim.

"Zajednički je ponovljena ocjena i iz prethodnog susreta o zabrinutostima vezanim za sektor bezbjednosti, pojedina imenovanja i uticaj spoljašnjih faktora“, kaže se u saopštenju.

Navodi se Ujedinjeno Kraljevstvo pridaje strateški značaj saradnji sa Crnom Gorom i veoma je zainteresovano da se dosadašnja saradnja nastavi.

Bonus video: