EK očekuje efikasan odgovor nadležnih tijela na objavljene transkripte razgovora

"Nezavisno postupanje i integritet Specijalnog tužilaštva ključni su za napredak Crne Gore u oblasti vladavine prava. Očekujemo vjerodostojan, nezavisan, transparentan i efikasan institucionalni odgovor nadležnih vlasti i organa na ova dešavanja"

40967 pregleda 163 reakcija 48 komentar(a)
Ana Pisonero, Foto: Ec.europa.eu
Ana Pisonero, Foto: Ec.europa.eu

Evropska komisija očekuje vjerodostojan, nezavisan, transparentan i efikasan institucionalni odgovor nadležnih vlasti i tijela na događanja u vezi sa objavljivanjem transkripta telefonskih razgovora trojice poslanika, rekla je portparolka EK Ana Pisonero Hernandez.

Ona je "Vijestima" kazala da su upoznati sa nedavnim dešavanjima u vezi sa Specijalnim tužilaštvom, uključujući navode o politički motivisanom djelovanju tužilaštva i nezakonitom prisluškivanju.

"Nezavisno postupanje i integritet Specijalnog tužilaštva ključni su za napredak Crne Gore u oblasti vladavine prava. Očekujemo vjerodostojan, nezavisan, transparentan i efikasan institucionalni odgovor nadležnih vlasti i organa na ova dešavanja", poručila je Pisonero Hernandez.

Pna je podsjetila da je vladavina prava jedna od temeljnih vrijednosti EU i, kao takva, ključni element procesa pristupanja EU, koji određuje ukupan tempo pristupnih pregovora Crne Gore.

"Da bi dalje napredovala na svom putu ka EU i ispunila privremena mjerila za poglavlje 23 u pregovorima o pristupanju EU, Crna Gora treba da ostvari dalji napredak u reformama iz oblasti vladavine prava, uključujući i da ostvari dalji napredak, a ne da nazaduje, u sprovođenju reforme pravosuđa. U skladu sa Pregovaračkim okvirom, potrebno je obezbijediti ukupnu ravnotežu u napredovanju pregovora u pregovaračkim poglavljima, između napretka u oblasti vladavine prava, sa jedne strane, i ostalih pregovaračkih poglavlja, sa druge", navela je Pisonero Hernandez.

Podsjeća da je usvajanje ustavnih amandmana iz 2013. godine kojima je osnažena nezavisnost i odgovornost pravosuđa bilo preduslov za otvaranje pristupnih pregovora Crne Gore sa EU.

"U poglavlju 23 postoji konkretno privremeno mjerilo koje zahtijeva od Crne Gore da sprovede ove ustavne amandmane u skladu sa preporukama Venecijanske komisije i evropskim standardima i najboljim praksama. To takođe važi i za sprovođenje zakonodavstva, poput Zakona o državnom tužilaštvu i Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu. Takođe, podsjećamo da je važno da Crna Gora obezbijedi postupak širokih i inkluzivnih konsultacija prillikom pripreme novog zakonodavstva i aktivnosti koje su presudne za uspjeh reformskog procesa u oblasti vladavine prava. Zahvaljujući već sprovedenim reformama, Crna Gora već ima uspostavljena tijela i mehanizme za obezbjeđivanje sudske i tužilačke nezavisnosti i odgovornosti. Crna Gora se ohrabruje da dosljedno iskoristi ove mehanizme i nadgrađuje ono što je već postignuto, u cilju ostvarenja daljih rezultata i bilansa uspjeha u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala", kazala je Pisonero Hernandez.

Bonus video: