TAJNA OSTALI PODACI

SDT: U toku izviđaj u predmetu čije smo transkripte objavili

“Imajući u vidu da je postupak izviđaja u ovom predmetu i dalje u toku, nije moguće saopštiti više podataka i informacija”

16129 pregleda 41 reakcija 38 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Specijalno državno tužilaštvo i dalje vodi postupak izviđaja u predmetu od 2017. godine, a čije su djelove nekoliko transkripta skinutih mjerama tajnog nadzora u septembru te godine, objavili u petak kako bi, kako su saopštili, ukazali da je dio političkog uticaja na tu instituciju “dijelom ostvaren i prema pojedincima u SDT-u”.

“Vijesti” su SDT pitale šta je sa tim predmetom, čiji djelovi sa MTN su prezentovani javnosti, a sa kojih je odlukom glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, skinuta oznaka tajnosti.

“U predmetu Specijalnog državnog tužilaštva po naredbama sudije za istragu Višeg suda u Podgorici određene su mjere tajnog nadzora poslovne oznake MTN.br.18/17, zbog postojanja osnova sumnje da pojedina lica vrše ili se pripremaju na vršenje krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije iz čl.401a KZ CG, zloupotreba službenog položaja iz čl.416 KZ CG, iznuda iz čl.250 KZ CG i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz čl.403 KZ CG. Rješenjem GST T.br.284/17 od 12.02.2021.godine, ukinut je stepen tajnosti podataka na sledećim produktima mjera tajnog nadzora iz ovog predmeta i to: ID1000031511780, ID 1000032073443 i ID 1000032004507, dok je u odnosu na ostale podatke i činjenice prethodno određena tajnost podataka ostala na snazi”, piše u odgovoru specijalne tužiteljke Sanje Jovivćević.

Ona je naglasila da se ostali podaci u predmetu “i dalje smatraju tajnim”.

“Imajući u vidu da je postupak izviđaja u ovom predmetu i dalje u toku, nije moguće saopštiti više podataka i informacija”, odgovorila je Jovićević.

SDT je u petak prvo uputio Skupštini zahtjev za skidanje imuniteta poslaniku Demokrata Draganu Krapoviću zbog organizacije otpora u junu prošle godine prilikom političkog prevrata u Budvi, a potom su objavili djelove transkripta razgovora iz septembra 2017. godine između Krapovića (tada je objavljao funkciju predsjednika Opštine Budva), funkcionera Demokrata Borisa Bogdanovića i predsjednika partije Alekse Bečića.

Povezani članci

12. Februar 2021.

SDT traži da se Krapoviću skine imunitet

U razgovorima se, između ostalog, pominje dogovor o sponzorstvu sinu specijalnog državnog tužioca Živka Savovića - Mišu zbog puta u Rusiju ali i potencijalnim investicijama u budvanskom naselju Bečići.

U jednom od transkripta, sa koje je Katnić skinuo oznaku tajnosti, Bogdanović pita Krapovića da li može obezbijediti mlađem Savoviću 200 eura, jer su mu oni već odredili 200 za sponzorstvo puta.

SDT je objavilo da Bogdanović u jednom trenutku kaže Krapoviću: “mozeš li mu ti što obezbijediti, dobro bi bilo da držimo te relacije, jer imamo dosta informacija i tako” ...

Nakon toga, SDT je dalo pojašnjenje javnosti zbog čega je objavilo transkripe, što nije bila baš uobičajena praksa te instutucije u izviđajnoj fazi postupka.

“Sam po sebi ovaj razgovor je više nego jasan, jer B.B. sadašnji poslanik Skupštine Crne Gore sasvim jasno kaže da bi bilo dobro da se specijalnom tužiocu S., odnosno njegovom sinu M., plati taj novac kako bi se održale relacije sa specijalnim tužiocem jer daje dosta informacija. Jedini razuman zaključak je da specijalni tužilac S. daje informacije do kojih je došao kroz obavljanje svoje službene dužnosti, što ne smije da čini, jer mu je to zakonom zabranjeno”, piše u saopštenju SDT-a nakon što objavili djelove prikupljene mjerama tajnog nadzora.

Bogdanović i Krapović su u četvrtak u sklopu tog predmeta, a u svojstvu građana, saslušavani u Specijalnom policijskom timu, nakon čega su na konferenciji za medije saopštili da su pozvani na razgovor “kako bi se na njih izvršio pritisak zbog predloženih zakona o tužilaštvu za organizovani krimilal i korupciju i zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom zužilaštvu”, kojima se predviđa ukidanje SDT-a.

Specijalni tužilac Savović je nedavno podnio prijavu Vrhovnom državnom zužilaštvu protiv šefa SDT-a i još devet osoba zbog propusta u slučaju “državni udar”, a nakon toga objelodanjeno je i da je oborena prvostepena presuda na Apelacionom sudu i postupak vraćen na ponovno suđenje.

Preporučujemo za Vas