SDP: Pozdravljamo odluku Krivokapića da odustane od usvajanja pravosudnih zakona

Generalni sekretar SDP-a Ivan Vujović kazao je da ostaje da se vidi da li je evropski put trajno opredjeljenje Vlade, ili samo njen privremeni manevar

3430 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Vujović, Foto: Filip Roganović
Vujović, Foto: Filip Roganović

Socijaldemokratska partija (SDP) pozdravila je odluku premijera Zdravka Krivokapića da, kako su naveli, odustane od usvajanja pravosudnih zakona u koje je parlamentarna većina ušla neodgovorno, bez unutrašnjeg dijaloga i konsultacija sa međunarodnim partnerima Crne Gore.

Generalni sekretar SDP-a Ivan Vujović kazao je da ostaje da se vidi da li je evropski put trajno opredjeljenje Vlade, ili samo njen privremeni manevar.

On je rekao da vjeruju da će ovo biti dobra pouka novoj većini da se ozbiljne teme, kao što je pitanje tih zakona, moraju temeljno i ozbiljno pripremiti.

“Ukoliko tako bude više neće biti potrebe da se otkazuju vanredne sjednice Skupštine i da kolege poslanici naknadno spoznaju naše evropske obaveze iz ukupnog integracionog procesa i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju”, naveo je Vujović.

On je poručio da je SDP spreman da bude do kraja konstruktivan u svim procesima čiji je cilj promjena lošeg stanja u pravosuđu, pod uslovom da se oni partnerski izgrađuju uz neizostavnu podršku Evropske unije (EU) i Venecijanske komisije.

“SDP još jednom poziva parlamentarnu većinu da inicira politički dijalog na temu stanja u pravosuđu i imenovanja u toj oblasti, koja zahtijevaju kvalifikovanu većinu, kako bismo konačno prekinuli disfunkcionalno v.d. stanje”, naveo je Vujović.

On je naglasio da da dijalog nema alternativu.

“To je i naša obaveza koja proizilazi iz privremenih mjerila za poglavlje 23, a tiče se neophodnosti implementacije Ustavnih amandmana iz 2013. godine koji su tada usvojeni dvotrećinskom većinom što je bio uslov za početak pregovora sa EU”, zaključio je Vujović.

Bonus video: