Mandić: DF neće učestvovati u izjašnjavanjima dok se tužilački zakoni ne vrate na dnevni red

"Sinoć je jedan broj poslanika parlamentarne većine odlučio da povuče zakone za koje smo se mukotrpno borili"

50149 pregleda 1394 reakcija 260 komentar(a)
Sa pres konferencije DF, Foto: Biljana Matijašević
Sa pres konferencije DF, Foto: Biljana Matijašević
Ažurirano: 17.02.2021. 13:46h

Poslanički klub Demokratskog fronta (DF), odnosno koalicija Za budućnost Crne Gore, neće učestvovati u izjašnjavanjima o nijednom propisu dok se tužilački zakoni ne vrate na dnevni red, saopštio je danas predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić.

Poslanici Demokratske Crne Gore, Građanskog pokreta URA, SNP, Demosa, Prave Crne Gore i Civisa odustali su juče od zahtjeva za vanredno zasijedanje Skupštine 18. februara.

Na toj sjednici trebalo je da se razmatra Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu i Predlog zakona o Tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju.

"Sinoć je jedan broj poslanika parlamentarne većine odlučio da povuče zakone za koje smo se mukotrpno borili. Kada smo dogovarali tekstove tih zakona znali smo da će biti pritisaka od strane organizovanog kriminala i tužilaštva, da će raditi sve u njihovoj moći da ostanu na pozicijama. Prva linija fronta koja je popustila je premijer i članovi Vlade. Povlačenjem tih potpisa izazvana je kriza parlamentarne većine. Donijeli smo odluku da naš poslanički klub, odnosno apsolutna većina u Skupštini, neće učestvovati u izjašnjavanjima o nijednom propisu dok se tužilački zakoni ne vrate na dnevni red", istakao je Mandić na konferenciji za medije u Skupštini Crne Gore.

Iz Vlade su, kako je kazao Mandić, došli u parlament i počeli da objašnjavaju zašto bi trebalo odustati „od onoga što su dogovorili i sa ministrom pravde Vladimirom Leposavićem, koji je čak učestvovao u kreiranju tog zakona i kumovao mu“, odnosno dao ime zakonu o tužilaštvu za organizovani kriminal.

Knežević: Neka kažu ko im je prijetio, spremni smo da ih odbranimo

Predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević rekao je da poziva premijera Zdravka Krivokapića i kolege koje su povukle potpis da kažu ko im je prijetio iz Evropske unije (EU) i ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Velike Britanije.

Sa pres konferencije DF
Sa pres konferencije DFfoto: Biljana Matijašević

"Neka kažu ko im je prijetio klauzulom balansa i ko vrši pritisak na njih i mi smo spremni da ih odbranimo. Ovo nije izmislio DF niti je ovo naša želja za obračunom sa Milivojem Katnićem i Milom Đukanovićem. Nije problem pritisak iz zapadnih ambasada, ovdje je problem jer je Katnić sinoc rekao da u fiokama ima na stotine stranica protiv članova parlamentarne većine. Meni ga je žao sinoć poslije emisije, ali ću podnijeti krivične prijave protiv njega jer je rekao da smo vršili pritisak na Vladu zbog presude protiv nas. Pitam ga da li je bio u Vijeću Apelacionog suda kada je 2007. donijeta oslobađajuća presuda Branu Mićunoviću za ubistvo Radovana Kovačevića ispred Kliničkog centra", kazao je Knežević.

On je kazao da neće glasati ni za predlog Vlade za imenovanje direktora policije, jer su jasno poručili da konkurs treba da se poništi.

Medojević: Dobili smo prijetnje

Predsjednik Pokreta za promjene (PzP) i jedan od lidera DF Nebojša Medojević je rekao da su sva trojica lidera DF dobili prijetnje opasne po život od kriminalnih organizacija.

"Ja sam tražio procjenu bezbjednosti, još mi nije odgovoreno. Dobio sam prijetnje prije mjesec, a Mandić i Knežvić prije nekoliko dana", kazao je Medojević.

On je rekao da je zahtjev za bezbjednosnu procjenu uputio ministru unutrašnjih poslova i šefu ANB-a, ali nijesu odgovorili "što je i očekivano jer poslije izbora i pada režima skoro svi poslanici DF-a, ovi stariji, su bili pod obradom ANB-a tajno praćeni i prisluškivani".

"Ali nevjerovantno je da je novi direktor ANB-a, koji bi trebalo da radi za nas, zadržao obradu nad Andrijom Mandićem, Milanom Kneževićem i Nebojšom Medojevićem, što je neprihvatljivo", kazao je Medojević.

Poručio je da obračuna sa organizovanim kriminalom nema dok se ne očisti policija, tužilaštvo, ANB "od šefova kriminalnih organizacija čija je funkcija da sprečavaju državne organe da otkrivaju najteža krivična djela".

On je dodao da međunarodna zajednica, berem dio sa kojom on kontaktira, neme ništa protiv promjena u tužilaštvu, ali da je dio parlamentarne većine popustio pod prijetnjama kriminalnih klanova, što im, kako kaže, ne zamjera jer se radi o opasnim grupama.

Bonus video: