Katnić o prisluškivanju Demokrata: Ovaj postupak nije pokrenut tokom izbora u Budvi

"Evropa je shvatila da bi ovi zakoni i tužilačke institucije zadnja brana svemu retrogradnom i političkom uplivu u tu instituciju, da se ne mijenja na taj način, postoje pravila. Sve bi to bilo izmijenjeno"

35972 pregleda 684 reakcija 97 komentar(a)
Katnić, Foto: Boris Pejović
Katnić, Foto: Boris Pejović

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je da su postojeći zakoni o državnom tužilaštvu i specijalnom državnom tužilaštvu "sjajni, donijeti uz sve procedure", kao i da garantuju da će sve biti na potrebnom nivou.

On je gostujući na RTCG rekao da su garant za to Specijalno tužilaštvo, Specijalno policijsko odjeljenje i Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala.

On je rekao da ga je premijer Zdravko Krivokapić pozvao da razgovaraju o saradnji i pomoći koju bi Vlada mogla da im pružiti, što je "svesrdno prihvatio".

"Predložio sam saradnju da nastavimo sa borbom protiv organizovanog kriminala i od premijera zatražio pomoć koju Vlada može da pruži. Zaključio sam da on, budući da nema partiju, nema mogućnosti da utiče na zakonodavno tijelo. Nakon toga me pozvao prije četiri, pet dana i rekao da je sa njim razgovrao neko iz Demorkata ili URE i da bi pristali da povuku zakone ako ja podnesem ostavku", rekao je Katnić.

"Izmjene zakona bi bile protivustavne"

Ponovio je da je zakon o tužilaštvu potpuno usaglašen sa evropskim, a izmjena bi bila protivustavna.

"Evropa je shvatila da bi ovi zakoni i tužilačke institucije zadnja brana svemu retrogradnom i političkom uplivu u tu instituciju, da se ne mijenja na taj način, postoje pravila. Sve bi to bilo izmijenjeno", naveo je Katnić.

Kazao je i da je iznenađen odlukom Apelacionog suda donijetom u predmetu "državni udar".

"Poštujem je i mi ćemo u tom pravcu djelovati". rekao je Katnić.

"Određene strukture iz DF-a su ucjenjivale Vladu da će pasti"

Upitan da li je na odluku Apelacionog suda mogla uticati izjava ministra pravde Vladimira Leposavića o Zakonu o amnestiji, Katnić je odgovorio:

"Ta izjava duboko vjerujem je bila uzrokovana ucjenama. Određene strukture iz DF-a su ucjenjivale Vladu da će pasti, uskratiti joj povjerenje", rekao je Katnić.

On je kazao da je devet osoba potpisalo sporazume o priznanju krivice.

"Sud je donio odluku da je priznanje u skladu sa dokazima. Ta lica su bila optužena za stvaranje kriminalne organizacije i pokušaj terorizma", rekao je Katnić.

Dodao je da je GST pokrenuo krivični postupak protiv 60 organizovanih kriminalnih grupa, koje imaju preko 400 pripadnika.

"Niko od ovih drugih kriminalnih grupa nije prešao tu granicu i prijetio kao što ovi prijete. Mandić je u Skupštini pozvao škaljarski klan da me pozove i da samnom malo porazgovaraju oko svih okolnosti. Sreća i po njih i po mene što to nisu uradili...", kazao je Katnić.

Naveo je i da "građanima treba da je jasno da su ruski i srpski nacionalisti i pripadnici kriminalnih grupa odlučni da se obračunaju sa specijalnim tužiocem i svima koji su spriječili pokušaje terorizma".

"Ne mogu da podnesu da su poraženi, da su otkriveni u imperijalističkoj aktivnosti... Jedna od tih aktivnosti je i pokušaj da se promijene ovi zakoni", rekao je Katnić.

GST je naveo i da ga je rastužila izjave Krivokapića o tome da iz SDT i specijalnog policijskog tima izlaze informacije.

"Kad sam čuo da primijer iznosi da podaci izlaze iz Tužilaštva i da on kao premijer daje upute kako mi treba da radimo, moram kazati da me to podsjetilo na prvu pozorišnu predstavu "Balkanska carica", gdje su akteri bili serdari i vojvode jer su vjerovali da oni to najbolje rade".

Komentarišući prijavu koju je podnio specijalni tužilac Živko Savović zbog slučaja "državni udar", Katnić je rekao "da se radi o medijskim spinovima" i naveo da tužilac nije mogao da podnese krivičnu prijavu.

"Učinio je nešto što nije mogao. Ne želim da nagađam zašto je to učinio... Ove optužbe su dovele u pitanje kredibilitet tužilaštva i morao sam da reagujem. On je podnio i privatnu krivičnu prijavu zbog nečega što je saznao kao tužilac što zakon takođe ne dozvoljava", kazao je Katnić.

Dodao je i da su netačne tvrdnje Savovića da je "perfidno ometao" podnošenje krivičnih prijava protiv bivšeg predsjednika Skupštine i lidera Socijaldemokrata Ivana Brajovića.

"Da bi bila zloupotreba službenog položaja, jedan od elemenata je da se nekome pribavi protivpravna imovinska korist. Da bi se moglo odlučiti da li je počinio krivično djelo i predmet dostavi ODT potrebno je da se izvrši vještačenje. Samo sam sugerisao da se odredi vještak i izvještači i on još nije određen. To se ne može završiti bez toga i to zna i pravnik sa prve godine",

Katnić je odgovarajući na pitanje o zloupotrebi položaja po pitanju objavljivanja transkripta razgovora funkcionera Demokrata, rekao "da je sve uradio u skladu sa zakonom".

"Donio sam da bi se sve to razjasnilo da se samo sa malog segmenta skine oznaka tajnosti. Imam pravo na to, stvoreni su uslovi. Postavljeno je rješenje na sajtu, vidjeli ste kakav je odnos bio tužilaca i određenih političkih struktura".

Katnić je rekao i da nije bio dužan da uništi materijal.

Na pitanje zbog čega su tačno prisluškivani funkcioneri Demokrata, Katnić je naveo

"Postoji osnov sumnje da je formirana kriminalna grupa radi izvršenja krivičnih djela, jedno je iznuda. Nije smisao da li je moja odluka racionalna, ja sam imao osnov zakonski, i vjerujem da je bio zadnji momenat. Ovdje je esencija da li su pripadnici jedne kriminalne grupe uspjeli da se inflitriraju u SDT i da li su određene političke strukture za svoj interes dobijali informaciju. Nije ovdje smisao ni 200 ni 400 eura..."

Katnić napominje da ovaj postupak nije pokrenut tokom izbora u Budvi, te da su sve radnje usmjerene ka onima koji su otuđili 100 miliona eura zemljišta, u zoni morskog dobra.

"Neka pita tatu..."

Na pitanje da li je vidio da ga je sin tužioca Savovića pitao kakve je informacije mogao prenijeti Aleksi Bečiću, Borisu Bogdanoviću i Draganu Krapoviću, Katnić je odgovorio:

"Nisam to vidio, ali neka pita tatu..."

Govoreći o sastanku sa potredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem, Katnić je naveo da borba i rezultati sa 60 kriminalnih grupa nije počela sa novom vlašču.

Rekao je i da nije pokrenut postupak u slučaju navodnog mita koji je ponuđen Abazoviću zbog toga što on tad nije bio javni funckioner.

"Novi skupštinski saziv nije bio formiran. Iznio je neke činjenice, što može da predstavlja osnov sumnje da je neko lice počinilo krivično djelo davanje mita", rekao je Katnić.

Bonus video: