Delegacija EU: Očekujemo da navodi o pronevjeri sredstava dobiju kredibilne i nezavisne institucionalne odgovore

Kako navode iz EU, oni su obezbijedili bespovratna sredstva za unaprjeđenje upravljanja Crne Gore granicama u skladu sa zahtjevima Šengena kroz Program budžetske podrške, kojima Crna Gora nezavisno upravlja, a za nabavke su u cjelosti odgovorne državne vlasti

35293 pregleda 172 reakcija 50 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Očekujemo da svi navodi o pronevjeri sredstava Evropske unije (EU) dobiju kredibilne, nezavisne i efikasne institucionalne odgovore, saopšteno je iz Delegacije EU u Crnoj Gori za Radio Slobodna Evropa (RSE) povodom informacije da je u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore otkrivena pronevjera donacije EU vrijedne više od milion eura, namijenjene nabavci opreme za nadzor morske granice prema Hrvatskoj i Albaniji.

A da je u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore otkrivena pronevjera donacije Evropske unije (EU) vrijedne više od milion eura, rekao je potredsjednik Vlade Dritan Abazović.

“Nabavljena je oprema jeftinija pet puta i lošija od tražene, a na kojoj su staviljene naljepnice bolje firme. Ta oprema ne radi više od godinu i po”, izjavio je Abazović.

Rukovodstvo MUP koje je preuzelo kontrolu nad policijom 4. decembra 2020. kada je izabrana nova Vlada, počelo je provjeru poslova i tendera iz vremena bivše vlade, Demokratske partije socijalista (DPS) koja je nakon 30 godina vladanja izgubila na izborima krajem avgusta prošle godine.

Kako navode iz EU, oni su obezbijedili bespovratna sredstva za unaprjeđenje upravljanja Crne Gore granicama u skladu sa zahtjevima Šengena kroz Program budžetske podrške, kojima Crna Gora nezavisno upravlja, a za nabavke su u cjelosti odgovorne državne vlasti.

“Budući da su, u okviru Programa budžetske podrške, sredstva EU postala dio državnog budžeta, EU ne nadgleda korišćenje tih sredstava, već procjenjuje napredak u sprovođenju Akcionog plana države za unapređenje bezbjednosti na granicama, prema dogovorenim mjerilima. Budžetska podrška je dovela do značajnog napretka u sektoru integrisanog upravljanja granicama”, navodi se u dopisu Delegacije EU u Crnoj Gori.

Bonus video: